IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb придобива стартъп за изкуствен интелект

Това е първото придобиване на гиганта, откакто стана публичен

11:40 | 15.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Airbnb направи първото си придобиване като публична компания, сключвайки сделка, оценена на малко под 200 млн. долара, твърдят източници на CNBC, запознати с въпроса.

Стартъпът се нарича Gameplanner.AI и е основан през 2020 г. Той работи в „стелт режим“ от самото си начало. Стартъпите в този режим работят извън светлината на прожекторите по редица причини, като например за защита на интелектуалната собственост или за да избегнат разсейването. Gameplanner.AI ще ускори някои от проектите на Airbnb, свързани с изкуствения интелект, твърди гигантът.

Gameplanner.AI е съоснован от Адам Чейър, един от основателите на Siri. Когато Siri беше придобита от Apple, той работи редом със Стив Джобс. По-късно Чейър съоснова Viv Labs, която стана основа на гласовия асистент на Samsung.

Главният изпълнителен директор на Airbnb Брайън Чески твърди, че генеративният изкуствен интелект радикално ще промени платформата и той иска да я използва като „консиерж за пътуване“, който научава повече за потребителите с течение на времето и подобрява изживяванията им при пътуване, например намирайки им точните места за настаняване.

Това е първото придобиване на Airbnb от 2019 г. и може да събуди известен интерес на Wall Street относно това дали стратегията на Чески за сливания и придобивания се променя.

Новините за Airbnb следват тези, че Google води преговори за инвестиране на стотици милиони в друг стартъп за изкуствен интелект – Character AI, който през май набра 150 млн. долара при 1 млрд. долара оценка в рамките на кръг на финансиране, воден от Andreessen Horowitz.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още