IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартъпът xAI на Мъск иска да набере до 1 млрд. долара капитал

Компанията наскоро пусна своя чатбот Grok

10:56 | 06.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Стартъпът за изкуствен интелект xAI на Илон Мъск в подал документи до Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) в Съединените щати, от които става ясно, че иска да набере до 1 млрд. долара чрез предлагането на акции, предава Ройтерс.

Компанията е привлякла 134,7 млн. долара капитал от общо предложена сума от 1 млрд. долара, разкриват документите.

Набирането на средства за изкуствен интелект остава лъч светлина за стартъпите тази година след пускането на популярния чатбот ChatGPT на OpenAI миналата и след набирането на 10 млрд. долара от нейния стратегически партньор Microsoft. Регулаторите обаче са загрижени за потенциалното използване на технологията за разпространение на дезинформация.

Мъск не крие плановете си за изграждането на по-сигурен изкуствен интелект. На събитието Twitter Spaces по-рано тази година той заяви, че вместо изрично да програмира морала в своя изкуствен интелект, xAI ще се стреми да създаде „максимално любопитен“ такъв.

Милиардерът, който критикува усилията на технологичните гиганти в сферата на AI като изпълнени с цензура, през юли обяви началото на xAI, наричайки я „изкуствен интелект за максимално търсене на истината“, който да си съперничи с Bard на Google и Bing AI на Microsoft.

През 2015 г. Мъск съосновава OpenAI – компанията зад ChatGPT, която предизвика истинска еуфория около технологията за генеративен изкуствен интелект по целия свят. През 2018 г. обаче той се оттегли от борда.

През ноември xAI пусна на пазара своя чатбот Grok, който да се конкурира с ChatGPT.

Стартъпът за изкуствен интелект също така ще бъде интегриран в неговата социална мрежа X и ще бъде достъпен като самостоятелно приложение, каза Мъск в публикация през ноември.

Екипът зад xAI идва от DeepMind на Google, от Microsoft и други водещи изследователски фирми за AI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още