IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският пазар на видео игри се завърна към растежа

Приходите на гейминг индустрията в страната са нараснали с 13% тази година

11:47 | 15.12.23 г.
Снимка: Justin Chin/Bloomberg
Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Китайският пазар на видео игри се е завърнал към растежа тази година, като приходите на местно ниво са нараснали с 13 на сто до 303 млрд. юана (42,6 млрд. долара), оставяйки ефекта от 8-месечните репресии върху сектора преди две години зад гърба си, предава Ройтерс.

Индустриалната асоциация CGIGC заяви на конференция в Гуанджоу в петък, че приходите на индустрията от вътрешния пазар тази година за първи път са достигнали 300 млрд. юана. Освен това заяви, че броят на геймърите в Китай се е увеличил с 0,61% до рекордните 668 млн. души, което е повече от цялото население на Северна Америка.

Връщането към растежа е важен обрат за най-големия гейминг пазар в света, след като китайските приходи от игри се свиха за първи път миналата година, тъй като месеци наред Пекин затягаше хватката си около индустрията заради притеснения за пристратяване към игрите.

Игрите, разработени в Китай, продължават растежа си, докато Пекин увеличава усилията си да стане самодостатъчен в сферата на технологиите. Годишните приходи от китайски игри са нараснали до 256 млрд. юана, с 15% повече спрямо предходната година.

Приходите от чуждестранни пазари обаче са били зсегнати, след като държави като Индия засилиха контрола върху тях от съображения за националната сигурност. Приходите на Китай от игри в чужбина са спаднали с 5,65% до 16,3 млрд. долара през 2023 г.

Възстановяването на гейминг сектора в Китай проличава и в завръщането на Tencent към растежа през тази година, след като през 2022 г. компанията записа първия в историята си спад на приходите.

Конкурентът на Tencent – NetEase, също се радва на силна година, като цената на акциите му нарасна с повече от 40% тази година благодарение на хитови игри като Eggy Party.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още