IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите продажби на хардуер приковаха IBM

Компанията не успя да отговори на очакванията на анализаторите, което се случва рядко

11:12 | 19.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Слабите продажби на хардуер приковаха IBM

Бизнесът на IBM се е влошил значително. Софтуерът и услугите, но най-вече хардуерът, са се продавали значително по-слабо през първото тримесечие. IBM произвежда високопроизводителни бизнес компютри и сървъри. Бизнесът в този сектор се е свил със 17% в сравнение със същия период на миналата година, предаде MarketWatch.

Компанията не успя да приключи някои бизнес сделки навреме, поясни главният изпълнителен директор на групата Джини Ромети в четвъртък след края на борсовата сесия. Но пазарът бе разочарован, защото очакваше значително по-добро представяне и акциите поевтиняха с повече от 4% в следборсовата търговия.

Като цяло приходите на концерна се свиват с 5% до 23,4 млрд. долара. Липсата на по-голям срив в печалбата се дължи на едновременни спестявания в продажбите и мениджмънта. Нетната печалба е в размер на 3 млрд. долара, или 2,7 долара за акция. Анализаторите обаче очакваха печалба от 3,05 долара за акция при приходи в размер на 24,65 млрд. долара, показват данни на FactSet.

IBM е най-големият в света доставчик на компютърни услуги. Те включват консултации или дистрибуция на центрове за данни. Компанията, по прякор "Big Blue" се счита за барометър за икономиката заради своята добра позиция.

За концерна е твърде необичайно да не оправдае очакванията на пазара. При това под управлението на Ромети компанията засили операциите си на развиващите се пазари като Бразилия, Китай и Русия, както и в бизнес области като анализа на данни и изчислителните облаци.

Компанията пострада и от обезценяването на японската валута.  Отслабването на йената от средата на януари е довело до намаляване на печалбата на акция със седем цента, заяви говорител на концерна.

IBM обаче продължава да очаква ръст на печалбата за цялата година. Това ще бъде единадесета поредна година на плюс. За да се случи това, Ромети извежда концерна от по-малко печеливши бизнеси.

До 2015 г. по-голямата част от печалбата трябва да се формира от софтуер. Причина за това са и ниските маржове на печалба в хардуерния бизнес. Своя PC бизнес IBM продаде на китайската компания Lenovo още преди години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още