IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Dell се задълбочава

Печалбата за второто фискално тримесечие се срива със 72% при стагниращи приходи

09:49 | 16.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата в Dell се задълбочава

Американският компютърен производител Dell усеща пълната сила на спада на пазара на персонални компютри. През второто фискално тримесечие печалбата се срива при почти стагниращи приходи от продажби с цели 72 процента, обяви компанията.

Нетната печалба на Dell за периода е спаднала до 204 млн. долара, или 0,12 долара на акция. На коригирана основа печалбата на акция възлиза на 0,25 долара. Продажбите са за 14,51 милиарда долара. Година по-рано Dell отчете приходи от продажба в размер на 14,48 милиарда долара, а печалбата бе в размер на 732 млн. долара,  или по 0,42 долара на акция, предаде Bloomberg.

Анализаторите очакваха през това тримесечие продажбите да достигнат 14,2 милиарда долара, а нетната печалба на акция – 0,17 долара. Консенсусната прогноза за коригираната печалба на акция бе за 0,24 долара. Малко по-добрите резултати при приходите и коригираната печалба на акция обаче не се оцени добре от страна на инвеститорите. В следборсовата търговия акциите на Dell останаха почти без промяна.

“Намираме се в предизвикателна среда", заяви главният финансов директор Брайън Гладън. Частните клиенти преминават към таблети или се задоволяват със смартфони, вместо да купуват нов лаптоп. Благодарение на по-добрите сделки с корпоративните клиенти обаче компанията успява да отчете стабилни продажби.

Всъщност Dell искаше да представи данните си следващия вторник, но заради засиления интерес публикуването на данните бе изтеглено, допълни говорител на компанията.

В Dell в продължение на месеци бушува борба за власт. Основният инвеститор Карл Айкан от едната страна и Майкъл Дел от друга страна водят ожесточена битка за бъдещето на концерна. Основателят Дел иска да поеме компанията заедно с финансовия инвеститор Silver Lake и да я премахне от фондовия пазар. Айкан пък се обявява срещу тези планове.

Наскоро Майкъл Дел и Silver Lake „подсладиха“ офертата си и предложиха специален дивидент. В замяна на това те изискват промяна в механизма на гласуването на това важно за бъдещето на концерна решение.

Предишното предложение на Дел предизвика ожесточени критики от страна на големи акционери в компанията като Карл Айкан, които смятат, че то я оценява прекалено ниско. Без специалния дивидент офертата на настоящия главен изпълнителен директор и председател на борда на директорите оценява Dell на 24,5 млрд. долара.

Основателят на компанията иска да реорганизира бизнеса и да го преориентира към предоставяне на технологични услуги. За да успее да направи това без да е подложен на натиск от акционерите за резултати за всяко тримесечие, той възнамерява да я изтегли от борсата.

Съд в щата Делауеър насрочи за петък заседание за измененията на правилата за вот. Гласуването на сделката се очаква да се проведе на 12-и септември. Годишното общо събрание на Dell пък трябва да се състои на 17-и октомври.

Всичко за сделката за Dell четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още