IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Texas Instruments намали очакванията си

Компанията представи разочароващи данни за третото тримесечие, а акцията се срина с над 3%

09:01 | 22.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Texas Instruments намали очакванията си

През приключилото трето фискално тримесечие производителят на чипове Texas Instruments регистрира спад в продажбите от 4% спрямо тези от предходната година до 3,2 млрд. долара (2,30 млрд. евро), както тексаската компания обяви в седалището си в Далас. 

За сметка на това обаче групата успява да запази стабилна оперативната печалба. Все пак под черта по-високата данъчна тежест за годината се погрижи за спад на чистата печалба с 20% до 629 млн. долара. Texas Instruments произвежда така наречените интегрирани процесори, които контролират ежедневно ползвани устройства като телевизори и перални машини. 

Брутният марж се покачва до 54,8% - рекордна стойност, обяви главният изпълнителен директор Рич Темпълтън. За същия период на миналата година маржът е бил в размер на 51,3%, а през миналото тримесечие се изкачи леко до 51,5 на сто.

Перспективите за остатъка от годината са мрачни. Компанията очаква за настоящото последно тримесечие изненадващо ниски продажби. Приходите ще бъдат в размер на 2,86 до 3,1 млрд. долара, съобщиха от компанията след затварянето на пазара в понеделник.

Анкетирани от Thomson Reuters анализатори очакваха средно приходи в размер на 3,119 млрд. долара. Texas Instruments обоснова перспективите си със слабо търсене на чипове за леки коли, електроуреди и промишлени продукти.

Конкурентът на Infineon напусна през миналата година пазара за чипове за мобилни крайни устройства. Подобно на редица конкуренти и американският производител проспа началото на бума на таблетите и смартфоните и се опита след това напразно да навакса изоставането. Твърде висок се оказа обаче конкурентният натиск. В средата на 2011 г. индустрията на чиповете попадна в криза, тъй като загрижени от възможността за нова рецесия, клиентите затегнаха колани, вместо да инвестират в нови поръчки. Texas Instruments загуби почва на пазара на мобилни устройства, след като Qualcomm, Apple и Samsung започнаха сами да разработват собствени чипове, вместо да ги получават от доставчици като TI.

След обявяването на резултатите акциите на концерна, които приключиха сесията с ръст от 0,69%, поевтиняха в следборсовата търговия с 3,4%. 

Още корпоративни новини вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още