IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alcatel свива загубата си

Курсът на оздравяване на новия директор Мишел Комб дава първи резултати

13:10 | 09.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Alcatel свива загубата си

Изпадналият в криза доставчик на мрежово оборудване Alcatel-Lucent напредва бавно със своята рехабилитация. В петък френската група докладва нетна загуба от 73 млн. евро за първите три месеца на годината, след като в края на 2013 г. за първи път от около година и половина успя да излезе на печалба. Въпреки това Alcatel успява да намали значително негативния резултат, защото преди една година все още бе на загуба от 353 млн. евро, предава Ройтерс. 

Инвеститорите показаха задоволство от резултата и цената на акциите се повиши след оповестяването на данните с около четири процента. Приходите от продажби остават стабилни на равнище от 2,96 млрд. евро. По-специално разходите за преструктурирането на групата и по-ниските маржове в подразделението в Китай са натежали върху резултата.

Главният изпълнителен директор Мишел Комб, който пое поста през април 2013 г., планира да изведе хронично болния концерн отново на печалба с радикална „диета“. За тази цел трябва да бъдат съкратени 10 000 работни места, да бъдат спестени 1 млрд. евро и да бъдат разпродадени части от бизнеса за също 1 млрд. евро. Планът на Комб е дружеството да се рационализира и да се съсредоточи върху мрежовите продукти, които помагат на мобилните оператори да предоставят високоскоростен обмен на данни.

Стратегията включва също така закърпване на финансовото положение на групата чрез увеличение на капитала, рефинансиране на дълга и стартиране на програма за продажба на активи. Оптимизмът на изпълнителния директор се прехвърли и върху търсенето на книжата на компанията, които поскъпнаха близо четири пъти през миналата година.

Неволите на Alcatel-Lucent в последните години произтичат от интензивна конкуренция не само от страна на китайския съперник Huawei Technologies, но също така и от шведския производител Ericsson и финландската компания Nokia. В последно време спекулациите за възможно придобиване от страна на Nokia подкрепиха акциите на Alcatel. Борсовите участници дискутираха слуховете, че Nokia може да използва парите, които получи от Microsoft за продажбата на мобилното си подразделение, за да направи оферта за Alcatel.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още