IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW сключва милиардна сделка със Samsung за доставка на батерии

Целта на алианса е превръщането на електромобилите в масов транспорт

13:24 | 15.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският концерн успя да продаде през първите шест месеца на годината 5400 броя от модела BMW i3. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският концерн успя да продаде през първите шест месеца на годината 5400 броя от модела BMW i3. Снимка: Ройтерс

Bayerische Motoren Werke AG (BMW), най-големият в света производител на луксозни автомобили, ще продължи да залага за своите електрически коли и в бъдеще на партньора си в областта на батериите Samsung SDI. Корейците ще доставят батерии не само за моделите i3 и i8, но и за други хибридни модели. Сделката гарантира на BMW сигурни доставки на най-скъпата част от електромобилите – батерията. Хибридът i8 и изцяло електрическият модел i3 на германския производител, които вече ползват батерии на корейската компания, са в пряка конкуренция с модела Model S на Tesla Motor Inc.

Акциите на Samsung SDI поскъпнаха с 0,6 на сто до 173 000 вона, най-високата стойност от декември. Книжата добавиха 6,8% към стойността си през тази година, докато целият индекс Kospi отчете минимална промяна, предава Bloomberg.

Двете страни са подписали споразумението за сътрудничеството си във вторник в Сеул, обяви BMW. Според Samsung SDI сделката е за няколко милиарда евро. Допълнителни финансови детайли обаче корейците не назовават. Фирмите работят заедно от 2009 г. насам.

Най-важните елементи на споразумението са увеличаването на доставните количества в средносрочен план в отговор на нарастващото търсене на електрически превозни средства, както и по-нататъшна развойна дейност по отношение на технологиите на акумулаторните клетки. Samsung е лидер в тази област и е доставчик на батериите за Apple.

„Чрез силата на споразумението SDI ще получи по-голямо присъствие в САЩ и Европа, където компанията все още е сравнително неизвестна в сравнение с други производители на батерии", казва Лии Сан Хун, анализатор в NH Investment & Securities, цитиран от Bloomberg.

„Горд съм, че Samsung SDI е част от успеха на BMW i3 и i8. Решението, взето през 2009 г., BMW да избере литиево-йонните акумулаторни клетки на Samsung SDI за BMW i моделите работи отлично и за двете компании“, заяви Санг-Джин Парк, главен изпълнителен директор на Samsung SDI. „Този меморандум за разбирателство с BMW Group е израз на доверието в бъдещите технологии и възможностите за ефективно масово производство на Samsung SDI. И двете компании са уверени, че това разширено партньорство ще осигури тяхното лидерство по отношение на технологиите от бъдещето“, добави мениджърът.

„Партньорството ни със Samsung SDI е добър пример за успешно корейско-германско сътрудничество в областта на иновативните технологии. Батерията е ключов компонент във всеки електрически автомобил, тъй като тя, до голяма степен, определя пробега и основни характеристики на автомобила“, заяви д-р Клаус Дрегер, член на Управителния съвет на BMW AG, отговарящ за закупуването и доставките.

Последна актуализация: 06:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още