IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на AMD се срутиха с 20% след отчета за тримесечието

Компанията отчете изненадваща загуба, продажбите на компютърни чипове се свиват значително

10:15 | 18.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акциите на AMD се срутиха с 20% след отчета за тримесечието

Пазарната капитализация на американския производител на компютърни чипове AMD се срути с близо 20 на сто след края на вчерашната борсова сесия на Wall Street. Причина за това стана отчетът за второто тримесечие, който показа изненадваща загуба.

През второто тримесечие на 2014 г. компанията е постигнала 24% увеличение на приходите на годишна база, като те са достигнали 1,44 млрд. долара. Въпреки това обаче AMD записва загуба от 36 млн. долара (2 цента на акция) за периода, пише ZDnet.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба от 3 цента на акция при приходи в размер на 1,44 млрд. долара. Именно разминаването с предварителните очаквания предизвика разпродажбата на акциите на AMD, като те поевтиняха с близо 20 на сто до 3,70 долара за брой. В рамките на редовната търговска сесия пък книжата на компанията изгубиха 1,1 на сто до 4,57 долара за брой.

След резките разпродажби от вчера пазарната капитализация на AMD възлиза на 2,85 млрд. долара. Към края на второто тримесечие компанията е разполагала с кеш и еквиваленти на стойност 948 млн. долара, което е с 34 млн. долара по-малко спрямо началото на периода. За същото време обаче дългът е нараснал със 70 млн. долара до 2,21 млрд. долара.

Брутният марж на AMD е останал без промяна през второто тримесечие – 35 на сто.

Проблемите на компанията идват от все още силната зависимост от продажбите на чипове за персонални компютри и лаптопи. Поделението, което отговаря за сегмента, отчита 20% спад на приходите на годишна база, тъй като е регистриран силен спад на поръчките, който идва на фона на увеличената средна продажна цена.

Поделението за графични решения се представя доста по-добре, като там е постигнат ръст на продажбите от 141 на сто на годишна база.

За третото тримесечие на 2014 година от AMD очакват увеличение на приходите с 2 на сто, „плюс-минус 3%“, посочва ZDnet.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ceneto
преди 9 години
тука има нещо объркано в заглавието: "Акциите на AMD се срутиха с 20% след отчета за тримесечието"мисля че сте написали голяма глупост, която сте затвърдили и в текста
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още