IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФБР е отключило само втори iPhone

Apple е получила над 5 хил. заявки от властите за получаване на информация за първите шест месеца на 2015 г.

09:57 | 25.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американското правителство заяви, че вече не се нуждае от сътрудничеството на Apple Inc., за да отключи iPhone, ползван от предполагаем дилър на наркотици от Ню Йорк, слагайки край на втората битка в спора дали компанията може да бъде принудена да помогне за отключване на своите устройства, предава Bloomberg.

Действията на Министерството на правосъдието следват решението през март да прекрати усилията си за принуждаване на Apple да помогне с отключване на iPhone, използван от Саид Фарук, стрелецът, който заедно със съпругата си уби 14 души в терористична атака през декември в Сан Бернардино, Калифорния.

Случаят в Ню Йорк е вторият път, в който правителството намери друг начин за проникване в телефона, след като заяви по-рано, че е изчерпало всички други възможности, преди да поиска Apple да го отключи.  

По-конкретно става въпрос за iPhone и IPod на 18-годишен мъж от Арканзас, който е обвинен в двойно убийство. Прокурорите се надяват, че в устройствата има доказателства за вината му. По данни на AFP ФБР се е съгласило да заобиколи мерките за сигурност на iPhone-а, за да получи достъп до съдържанието. Не е ясно за кой модел на телефона и за коя версия на операционната система iOS става въпрос и дали ФБР ще ползва същата тактика, както в казуса с апарата на Фарук. Но както моментът на случващото се, така и фактът, че ФБР въобще се отзовава и може да помогне, говорят точно за това.

Професионални сдружения на служителите на реда смятат, че подходът на Apple е опасен и може да създаде сериозен прецедент.

„Обществото като цяло може да се замисли за сътрудничество с правоохранителните органи, когато бъде призовано да направи това, за да не обезсилва векове на добре установената съдебна и обичайна практика.... Отказът на Apple да осигури помощ, ако бъде потвърден от този съд, ще има трайни обществени последици за безопасността, като престъпниците ще намират сигурно убежище за провеждане на своите незаконни дейности".

Устройството на наркодилъра е един от хиляди iPhone-и, за които полицията в САЩ заяви, че не може да разкодира, за да помогне на разследванията. Apple е получила над 5 хил. заявки от властите за получаване на информация за първите шест месеца на 2015 г. - последните по актуалност данни. 

Повече по темата - тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още