IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple: Нови рекорди, но с едно наум

Зависимостта от успеха на iPhone продължава да расте, а докато Apple Watch се продава много добре, в подразделението "Други" има мистериозен спад на приходите

08:17 | 01.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Чакането продължава. Зависимостта на Apple от успеха на iPhone продължава да расте. Това, от своя страна, има добри и лоши страни. Добрата новина е, че след три тримесечия на намаляващи продажби бумът по време на коледните празници отново катапултира най-успешния продукт на Apple до нови висоти. Със 78,3 милиона продадени бройки до края на тримесечието концернът отчита най-силните продажби за приключило тримесечие в историята си. През същото тримесечие година по-рано са били пласирани 74,8 милиона броя.

Ако през 2008 г. смартфоните генерират под 3 на сто от приходите, то сега става дума за 69 на сто от общите приходи, които възлизат на 78 млрд. долара през изминалото тримесечие – първо за новата фискална година. Това са най-високите генерирани за едно тримесечие приходи от компанията.

„Търсенето на новите iPhone 7 и iPhone 7 Plus надмина нашите очаквания“, поясни изпълнителният директор Тим Кук по време на телеконферентната връзка с анализаторите.

И така – атрактивността на iPhone продължава да е силна. Това беше и най-важната новина от вторник, когато Кук представи резултатите. Wall Street реагира на това и цената на акциите се повиши с около 3 на сто в следборсовата търговия.

Но какво да кажем за останалите области? В края на краищата, ръстът на приходите е в размер на само 3 на сто спрямо предходната година, докато секторът за iPhone е с ръст от 5 процента. Две неща се открояват. Първо, сривът в приходите с цели 22 на сто в подразделението за Ipad до 5,5 млрд. долара. По отношение на продадените бройки има понижение от 19%. Това предполага, че стартирането на продажбите на iPad Pro е генерирало слаб ентусиазъм на силно конкурентния пазар на таблети.

В разговора Кук спомена проблеми с търговец и че компанията е подценила търсенето. С други думи: в действителност ситуацията е можело да изглежда много по-добре. Но за съжаление, това не е първото тримесечие с намаляващи продажби на iPad.

По-важно обаче е какво се случва с Apple Watch. Самият Кук говори за „рекордни продажби" при единствения продукт, който е изцяло под негова отговорност. Но подразделението „Други", в което влиза и смарт часовникът, отчита през изминалия ваканционен сезон спад на приходите от 8% до 4,024 млрд. долара. Не е ли време Кук да бъде честен и да представи на инвеститорите всички данни? 

Какво е довело до този спад, след като часовникът се продавал толкова добре, както никога досега? Дали обновеният Apple TV не издържа теста срещу Cast на Google? Дали понижението не се дължи на умиращия iPod или на забавения пазарен старт на новите слушалки Airpods?

Поне що се отнася до Apple TV, Кук даде мъгляво обяснение за бъдещето. Това е „самото начало“, обясни той, като с продукциите за Apple Music компанията е „повела хорото“. Сега концернът ще продължи в това направление, а Apple ще „се възползва от трансформацията на медийната индустрия". Според директора на компанията тази трансформация ще се ускори драстично, когато „кабелната телевизия загине". Кук залага на тенденцията за директни покупки на телевизионни канали от страна на потребителя, а не на платени телевизионни пакети, които трябва да бъдат закупени от доставчици като Comcast или Time Warner Cable.

Това от своя страна би могло не само да засили продажбите на Apple TV, но също така да обясни оптимизма, който Кук има към подразделението за услуги, в което влизат App Store, Apple Music и други предложения. С увеличение от 18 на сто на годишна база до 7,17 млрд. долара, това подразделение е светлият лъч за тримесечието по отношение на динамиката на растежа.

И така - Apple „пращи от сила“ и с нетна печалба за тримесечието от 17,9 милиарда долара (3,36 долара на акция при очаквания на анализаторите за 3,32 долара на акция) има необходимата издръжливост, за да продължи да управлява промяната. Но колкото и оптимистично да звучат данните за iPhone, който е бил в очакване Apple да представи новата област на растеж с нова продуктова категория, бе разочарован за пореден път във вторник.

Резултатите накратко:

Приходи: 78,4 млрд. долара, ръст от 3 на сто на годишна база (анализаторите очакваха 77,4 млрд. долара)
Печалба: 3,36 долара на акция (анализаторите очакваха 3,32 долара)
iPhone: 78,3 млн. продадени броя, ръст от 5 на сто на годишна база (анализаторите очакваха 76,3 млн. броя)
iPad: 13,1 млн. броя, спад от 19 на сто на годишна база
Mac: 5,4 млн. броя, ръст на 1 на сто
Приходи в категорията „Други“: 4 млрд. долара, спад от 8 на сто
Очаквания за второто тримесечие: приходи между 51,5 млрд. и 53,5 млрд. долара 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още