IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NUC е достъпен компютър за работа, произведен изцяло от Intel

Минимум размери + максимум производителност

09:09 | 07.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: АСБИС България</em></p>

Снимка: АСБИС България

Обикновено преди да направим скъпа покупка, каквато е компютърът, определяме минималните параметри, които той трябва да покрива. Но както нещата в живота обичайно не са само черни или бели, така не е нужно да избирате между десктоп или лаптоп, защото между тях има още една чудесна опция – Intel NUC. В тези мини компютри са концентрирани повечето предимства на много по-обемните десктоп системи и някои от тези на преносимите, при това на много по-изгодна цена.

За по-любопитните NUC е съкращение от Next Unit of Computing и това не е твърде амбициозно наименование. Реално NUC въплъщава визията на Intel за бъдещето на десктоп PC-тата. А тази визия тотално скъсва с образа на масивни и тежки кутии, по-голямата част от които е празна. Когато за пръв път видите мини компютъра, събран в размери 115х111х51 мм, ви става ясно, че в него интеграцията на технологии е на друго ниво. На практика това означава, че класическото PC става супер преносимо и почти незабележимо. За щастие, на обратната страна на монетата не са компромиси с опциите за разширение и производителността.

В различните модели Intel NUC, които са предназначени за отделни типове задачи и категории потребители, се използват достатъчно производителни процесори и всички съвременни технологии за оперативна памет и съхранение на данни, така че производителността реално е на нивото на пълноразмерен компютър.

Така например при бюджетно ориентирания модел NUC7PJYH имаме процесор Pentium Silver J5005с четири ядра, 8 GB оперативна памет и бърз SSD диск с размер, пожелан от потребителя. В мини компютъра са вградени Wi-Fi, Bluetooth, LAN порт, четец за SD карти. Той разполага с два HDMI 2.0 извода за дисплеи, които поддържат и 4К екрани, както и четири USB 3.0 порта за включване на периферия. Реално едва ли имаме нужда от повече, дори да сме отрупали бюрото си с допълнителни устройства. Производителността е на нужното ниво за нормална работа с офис приложения, социални медии и браузър базирани услуги, както и за възпроизвеждане на висококачествена мултимедия със 7.1 канален звук.

Доста по-нагоре в гамата се намира съвсем новия модел NUC10i5FNH, който в основата си има процесор Core i5 от 10-то поколение, 4 физически ядра (8 нишки) и максимална работна честота 4,20 GHz. Тук максимумът на оперативната памет е цели 64 GB. Дори в този размер компютърът предлага два слота за дискови устройства (2.5” + M.2), които можете да свържете и в RAID режим. Наред с изброените вече при предния модел вградени модули, тук са налице още USB-C и Thunderbolt портове за супер бърз трансфер на данни и свързване на външен монитор с висока резолюция. Освен това този модел използва и най-актуалната версия 6 на Wi-Fi стандарта. Предвид характеристиките е ясно, че тази мини система може да се справи с доста повече от офис приложения – по силите ѝ е дори работа с програми за обработка на изображения и звук.

След като разсеяхме всякакви съмнения за възможностите на мини компютрите Intel NUC, е ред на въпроса къде те биха намерили най-добро приложение. Очевидният отговор е в офисите, където не биха заемали излишна площ (още повече, че лесно се монтират на гърба на повечето монитори). Те са също толкова подходящи за рецепции и фронт деск, а пасват чудесно и в домашни условия, където все по-често ни се налага да работим и учим. Като прибавим много ниската консумация на енергия, отличната преносимост и многото опции за разширение, то е ясно, че всеки NUC може да се превърне буквално в център на домашния офис и дори да бъде споделян от няколко потребителя.

Ако вече си задавате въпроса, защо да не си купя лаптоп вместо това, имаме няколко важни аргумента в полза на NUC:

-       чувствително по-евтин е;

-       може лесно да се монтира на гърба на голям монитор, който неимоверно повишава продуктивността и ергономията при работа;

-       може лесно да бъде преместен във всяка стая и включен дори към телевизор;

-       много по-малко податлив на случайни повреди;

-       почти безшумен е;

-       има много повече портове за свързване на всякакви устройства;

-       много по-екологичен е заради използването на по-малко материали и по-ниската консумация на енергия.

Мини компютрите Intel NUC могат да бъдат конфигурирани според индивидуалните предпочитания. Повече информация за тях ще намерите на сайта на официалния дистрибутор на Intel АСБИС България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още