IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия конфискува 59 млн. долара от китайския Vivo

Ню Делхи засилва контрола върху фирмите с китайски произход

10:06 | 08.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Реклама на производителя на автобус от обществения транспорт в Китай. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Реклама на производителя на автобус от обществения транспорт в Китай. Снимка: Bloomberg LP

Индийската агенция за борба с прането на пари съобщи, че е конфискувала пари в банкови сметки и кеш, както и златни кюлчета за 4,65 млрд. рупии (59 млн. долара), принадлежащи на местното подразделение на китайския производител на смартфони Vivo Mobile Communications Co. и на свързаните с него компании.

Според изявление на Дирекцията за изпълнение на наказанията агенцията е извършила обиски на 48 места и е установила, че Vivo е превела 624,76 млрд.рупии, или приблизително половината от местните си продажби извън Индия, предимно в Китай, предава Bloomberg.

„Тези преводи са направени с цел да се разкрият огромни загуби в регистрираните в Индия дружества, за да се избегне плащането на данъци в страната", твърди агенцията.

Представител на Vivo в Индия не е отговорил на молбата за коментар от страна на Bloomberg.

Проблемите на Vivo последваха внимателната проверка от страна на индийските власти на местното подразделение на по-големия конкурент Xiaomi Corp. по обвинения, че е прехвърлило пари от страната, като е твърдяло невярно, че са за плащания на патентни такси.

Ню Делхи, който засили контрола върху фирмите с китайски произход след сблъсъка на хималайската граница между двете съседни държави с ядрени оръжия през 2020 г., проверява местните подразделения на ZTE Corp. и Vivo за предполагаеми финансови нарушения, съобщи по-рано Bloomberg News.

Китай коментира обиските, като говорител на посолството му в Индия призова страната да прилага закона и да осигури честна, справедлива и недискриминационна среда за китайските компании, работещи в Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още