IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google навлезе на пазара на сгъваеми телефони с Pixel Fold за 1799 долара

Компанията представи и първия си таблет с марката Pixel и смартфона Pixel 7a за 499 долара

10:38 | 11.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Google на Alphabet Inc. представи сгъваем смартфон за 1799 долара, нов телефон Pixel и таблет за дома, като това е поредният ѝ опит да стимулира продажбите на хардуер в сфера, наситена с продукти на Apple и Samsung Electronics.

Представен на конференцията Google I/O в сряда, Pixel Fold е първият продукт на Google в разрастващата се категория на сгъваемите устройства и се предлага със 7,6-инчов основен дисплей и 5,8-инчов външен панел. Google изтъква, че това е най-тънкият сгъваем продукт на пазарите, на които ще се продава, сред които са САЩ, Великобритания, Германия и Япония, предава Bloomberg. 

Компанията пусна и първия си таблет с марката Pixel и Pixel 7a за 499 долара, като предостави функциите на флагманския си телефон от 2022 г. на по-достъпна цена. Трите устройства използват собствен чип, известен под името Tensor G2. 

Навлизането в по-скъпата категория на сгъваемите устройства бележи промяна в стратегията на Google, която досега се фокусираше върху подбиването на цената на конкурентните устройства. Pixel Fold е най-скъпият телефон на Google до момента, като цената му съвпада с тази на най-новия Galaxy Z Fold 4 на Samsung и включва спецификации от висок клас като 512 гигабайта вградена памет. Samsung остава лидер в продажбите на сгъваеми устройства - със 79% от пазара през миналата година според IDC - след като постави началото на категорията преди четири години с Galaxy Fold.

Предвиждаме, че тази година сгъваемите устройства ще съставляват 5% от всички приходи от продажбите на едро на смартфони в света.
Нийл Моустън
директор на отдел „Изследвания" в Strategy Analytics

Сгъваемите устройства съставляват само 1% от доставките на смартфони. IDC изчислява, че до 2027 г. доставките ще се увеличат повече от три пъти спрямо 2022 г. и ще достигнат приблизително 50 млн. броя годишно. Това все още ще бъде под 4% от пазара, но ще представлява дял от 42 млрд. долара, тъй като цените им са по-високи.

„Сгъваемите устройства са мечта по отношение на цените", казва Нийл Моустън, директор на отдел „Изследвания" в Strategy Analytics. „Предвиждаме, че тази година сгъваемите устройства ще съставляват 5% от всички приходи от продажбите на едро на смартфони в света“. 

В презентацията си Google заяви, че отличителните характеристики на сгъваемите ѝ устройства са технологията на екрана и камерите. Компанията е създала библиотека от функции на камерата, задвижвани от изкуствен интелект - като например функцията Magic Eraser, която може да премахва нежелани елементи в снимките за по-подредена композиция - които според нея правят нейния хардуер лидер. Все пак сравнимото сгъваемо устройство на Samsung има малко по-добри спецификации на сензора за изображения.

Сгъваемите телефони обикновено имат външен дисплей за бързи задачи и могат да се сгъват до вътрешен екран с размерите на таблет. Сгъваемият Pixel на Google е по-широк от последния модел на Samsung, чиито потребители се оплакаха, че тясната му част го прави по-труден за използване. Pixel Fold включва и функции като отключване с лицево разпознаване, скенер за пръстови отпечатъци и обещаната 24-часова издръжливост на батерията.

Google се похвали, че пантата на нейното устройство е по-издръжлива от тези на конкурентните продукти и че над 50 от собствените ѝ приложения са оптимизирани за сгъваемия дисплей.


Google залага и на още две конвенционални устройства, тъй като отново се опитва да пробие на пазара на хардуер. Pixel 7a прилича на миналогодишния Pixel 7, но използва по-основни компоненти и съкращава списъка с функции. Екранът му е с 25% по-ярък от този на предходния модел и има по-бърза, 90-херцова честота на опресняване. Има също така отключване с лицево разпознаване, подобрен „зум“ на камерата и 64-мегапикселова задна камера, което го прави един от по-привлекателните смартфони от нисък клас.

Година след обявяването на продукта Google сподели повече подробности за своя таблет. Спецификациите на устройството - включително процесорът G2 на компанията, 128 GB памет, 8-мегапикселовите предна и задна камери и хардуерният дизайн - към този момент изглеждат остарели в сравнение с конкурентните устройства. Цената му - 499 долара - също е над тази на някои модели iPad, въпреки че устройството на Google включва домашен док, за да стои изправено. Когато е поставено в док, устройството ще бъде предназначено за гледане на видео, управление на уреди и разглеждане на слайдшоу със снимки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още