IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Acer: Търсенето на компютри се завръща

Компанията очаква пазарът на персонални компютри да започне да се възстановява в обозримо бъдеще

16:50 | 20.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Базираният в Тайван технологичен гигант Acer заяви, че търсенето на компютри се възстановява, след като достигна дъното тази година, пише CNBC.

„Видяхме, че търсенето достигна дъното през май тази година, а оттогава търсенето се възвърна. Свидетели сме на ръст на годишна база през третото тримесечие“, коментира председателят и и главен изпълнителен директор Джейсън Чен. 

През третото тримесечие приходите от продажби на преносими компютри на Acer са нараснали с 19,4% спрямо предходното тримесечие, докато приходите от настолни компютри са се увеличили с 27,8% през същия период.

Acer е петият по големина играч на пазара на персонални компютри с 6,4% дял, сочат данни на Canalys. Китайската Lenovo е първа с 22,9%, следвана от HP (21,6%), Dell (16,6%) и Apple (11%).

Най-новите данни на Canalys показват, че световният пазар на персонални компютри е записал по-слабо забавяне през второто тримесечие. Общите продажби на настолни компютри и лаптопи са се понижили с 11,5% до 62,1 млн. бройки. За последните две тримесечия продажбите намаляха с повече от 30 на сто.

Пандемията доведе до увеличаване на работата от дистанция и ученето у дома, което пък подхрани търсенето на персонални компютри. Бумът в продажбите на подобен хардуер приключи, когато глобалните продажби на компютри рязко намаляха през първото тримесечие на 2022 г.

Несигурната икономическа среда с нарастващи лихвени проценти и ускоряваща се инфлация също накара потребителите да ограничат разходите, което се отрази на продажбите на компютри.

Създадената през 1976 г. Acer произвежда редица персонални компютри и други устройства, включително таблети. Освен това прави монитори, умни устройства, както и електрически велосипеди и скутери. Основната производствена база на Acer е в Китай, но тя произвежда и в Югоизточна Азия, Тайван, Япония, Южна Корея и Индия.

„Днес компютрите, заедно с бизнеса с дисплеи и монитори, допринасят за около две трети от нашия бизнес. Вярваме, че в бъдеще ще зависи от сезонността, но смятаме, че бизнесът за други устройства ще достигне една трета, а може би повече“, коментира Чен.

Тайванската технологична компания е оптимист, че пазарът на компютри ще се „върне към нормалното“ до четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още