IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Philips повиши прогнозата си след подобрения във веригата на доставките

Компанията продължава да се бори с проблема с изтеглянето на дефектни устройства

11:50 | 23.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Royal Philips повиши годишната си прогноза, след като ограниченията във веригата на доставките са отслабнали, давайки глътка въздух на нидерландската компания, която се бори със скъпоструващото изтегляне на устройства от пазара, пише Bloomberg.

Тази година приходите трябва да нараснат с 6 до 7 процента спрямо по-ранна прогноза за ръст от 4 до 6%, обяви производителят на медицинско оборудване. Оперативното представяне се подобрява тази година на фона на преструктурирането под ръководството на новия главен изпълнителен директор Рой Якобс.

Поръчките на Philips остават силни, а компанията подобрява процесите си, за да увеличи възможностите си да приема нови и да скъси времето за изпълнение, посочва Якобс. Той пое управлението на компанията през октомври 2022 г. и започна мандата си, съкращавайки 10 хил. работни места.

Въпреки че компанията повиши прогнозата си, сравнимият прием на поръчки спадна с 9 на сто спрямо предходното тримесечие след по-слабото търсене в Китай, където през лятото Philips понесе удара от мащабна кампания срещу подкупите в сектора на здравеопазването. Китай отговаря за около 5% от общите поръчки на Philips. Сроковете за доставка на продуктите също са се удължили.

Скъпо изтегляне от пазара

Philips също така от известно време се занимава със скъпоструващото изтегляне на дефектни устройства от пазара, а проблемът остава неразрешен. Компанията започна процеса през юни 2021 г. след опасения за здравето, дължащи се на разпадаща се пяна вътре в устройства, предназначени за лечение на сънна апнея. Администрацията по храните и лекарствата на САЩ определи повредата като проблем Клас 1 – най-сериозния вид.

Компанията вече е заделила около 1 млрд. евро за изтеглянето на около 5,5 млн, устройства, а през септември се съгласи да плати поне 479 млн. долара за разрешаването на някои съдебни спорове. И все пак тя все още е изправена пред групови искове и потенциално хиляди индивидуални дела за здравословни усложнения, причинени от дефекта. Това означава, че разходите може да нараснат още повече.

Министерството на правосъдието на САЩ все още разследва Philips, а компанията продължава да обсъжда казуса с Администрацията по храните и лекарствата, тъй като има шанс да бъде принудена да спре някои дейности в САЩ, докато не направи някои корекции.

Цената на акциите на Philips е нараснала с около 28% от началото на годината. Книжата все пак остават под натиск, тъй като от началото на изтеглянето на устройствата стойността им е с цели 74% надолу.

Днес компанията отчете коригирана печалба преди лихви, данъци и амортизация за третото тримесечие в размер на 457 млн. евро. Тя успя да надмине средната прогноза на анкетираните от Bloomberg анализатори за 413 млн. евро. Компанията очаква коригиран марж на Ebita от 11% за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още