IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Arm съкращава софтуерни инженери в Китай

Компанията мести част от засегнатите служители в други държави

11:16 | 18.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Arm Holdings наскоро е съкратила над 70 софтуерни инженери в Китай, макар че ще премести някои от позициите извън азиатската страна, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Действията на британската фирма повтарят тези на големи компании за чипове, включително Qualcomm, които намалиха броя на служителите си по света по-рано тази година. Това се случи, докато индустрията за полупроводници е изправена пред спад заради слабото търсене на електроника. През ноември Arm даде разочароваща прогноза за приходите от продажби, предвид свиването на продажбите на смартфони.

На около 15 служители, чиито позиции се премахват, ще бъдат предложени различни роли в проекти, свързани с Китай, посочва един от източниците, пожелал да остане анонимен.

Работните места, които се съкращават, в момента са заети от софтуерни инженери на договор, които са работили по проекти, обхващащи бизнеса на Arm по целия свят, допълва друг източник.

„За да се гарантира, че Китайската софтуерна екосистема може напълно да максимизира предимствата на производителността и функциите на Arm, Arm преструктурира своите ресурси за софтуерно инженерство в Китай, за да се съсредоточи върху директна поддръжка за местни разработчици“, се казва в изявление на базираната в Кеймбридж компания.

Приносът на Китай към глобалните продажби на Arm спадна до около 20-25%, тъй като останалият свят растеж много по-бързо, коментира пред анализатори през ноември главният финансов директор Джейсън Чайлд.

Фирмата, подкрепена от SoftBank Group, беше засегната от ограниченията, наложени от Вашингтон върху износа на технологии за китайски компании, тъй като Arm разработи някои от дизайните, които са широко използвани в мобилните устройства.

Arm все още се възстановява от сътресенията от продължителния спор с отстранения ръководител на Arm China – съвместно предприятие, което е собственост на SoftBank и група китайски инвеститори.

Бившият главен изпълнителен директор на Arm China Алън У отказа да напусне поста си, след като беше уволнен, а на инвеститорите им бяха нужни години, за да поемат отново контрола.

Arm China действа като търговски офис на британския дизайнер на чипове на най-големия пазар на полупроводници. По-рано тази година самото китайско звено освободи повече от 100 служители, повече от които се занимаваха с развойна дейност за създаването на нова технология за чипове за местния пазар, допълват източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още