IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на Arm развълнува Wall Street, но предизвикателствата растат

Компанията търси растеж на нови пазари на фона на ескалиращото геополитическо напрежение

07:45 | 19.09.23 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Arm се превърна в една от най-важните компании за чипове в света, като предлага ключов дизайн за полупроводници за смартфони. Сега Arm е изправена пред предизвикателството да расте отвъд господството си, без да разстройва досегашните си клиенти, пише в анализ на Wall Street Journal.

Британската компания направи пазарния си дебют миналата седмица, записвайки 19% ръст в първите два дни търговия на акциите. За да отговори на високите очаквания на инвеститорите, Arm, чийто дизайн се ползва в почти всички смартфони по света, трябва да разшири бизнеса си към други електронни устройства, където на този етап няма голяма опора, да успее да яхне вълната на нарастващото търсене на чипове за изкуствен интелект и да навигира добре бизнеса си на фона на нарастващото геополитическо напрежение, свързано с Китай.

След първичното си публично предлагане, което засега е най-голямото за тази година, Arm трябва да изпълни трудна задача за компания, която се смята за "Швейцария" на индустрията за чипове – неутрален доставчик на дизайн за чипове, които не произвежда сам. Клиентите на Arm включват много компании, които се конкурират помежду си, като производителите на смартфони Apple и Samsung, както и компаниите за чипове Qualcomm и Advanced Micro Devices.

„Наистина е трудно да се намери област, в която да не участваме, така че по дефиниция трябва да разберем как да се държим добре с другите, защото сме зависим от много широка екосистема“, коментира в интервю главният изпълнителен директор на Arm Рене Хаас.

Притесненията относно неутралността на Arm като доставчик на индустрията за чипове, достигаща 574 млрд. долара, в миналото действаха като ограничение по отношение на стратегията ѝ. Преди три години някои компании в сектора изразиха откровеното си негодувание срещу идеята Nvidia да купи Arm от SoftBank за 40 млрд. долара. Възраженията се оказаха особено силни и Федералната търговска комисия на САЩ заведе дело, за да блокира споразумението, твърдейки, че Nvidia може да повлияе негативно на неутралността на Arm и да използва своя контрол, за да спечели надмощие над конкурентите.

През февруари миналата година сделката беше отменена и се стигна до драстична стратегическа промяна. SoftBank назначи Хаас да управлява компанията и реши да преследва друг курс – първично публично предлагане (IPO).

“Когато се говореше, че Arm трябва да бъде придобита от тази компания [Nvidia], то беше в противоречие с това, което на първо място доведе до успеха на Arm”, коментира в интервю за Wall Street Journal миналата година Кристиано Амон, главен изпълнителен директор на Qualcomm. „Ето защо смятам, че бъдещето на Arm е независимо“.

Оценката на пазара за Arm като независима компания до този момент е положителна. Цената на акциите ѝ нарасна с около 25% в първия ден на борсова търговия, увеличавайки пазарната капитализация до близо 69 млрд. долара. Това надхвърля сумата от близо 32 млрд. долара, които SoftBank плати за придобиването на Arm през 2016 г., както и 64 млрд. долара, заложени при скорошното придобиване от страна на SoftBank на 25% дял в Arm от Vision Fund.

Все пак позицията на компанията като неутрален играч извън контрола на която и да е компания за чипове може да ограничи нейната стойност за инвеститорите, като стесни вселената от ухажори, които могат да я придобият.

Nvidia планираше да прехвърли свои акции на стойност 21,5 млрд. долара на SoftBank като част от сделката им през 2020 г. Стойността на книжата на Nvidia се повиши многократно оттогава и този дял в SoftBank сега щеше да струва около 87 млрд. долара.

Последна актуализация: 03:22 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още