IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на Arm развълнува Wall Street, но предизвикателствата растат

Компанията търси растеж на нови пазари на фона на ескалиращото геополитическо напрежение

07:45 | 19.09.23 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Трудният баланс на Arm също представлява пречка пред амбициите на компанията, тъй като тя се опитва да увеличи приходите, които получава от чиповете за смартфони, където има над 99% пазарен дял, като същевременно направи експанзия в други видове полупроводници.

Базираните на архитектурата на Arm процесори имат едва 10% дял при чиповете за центрове за данни например – дял, който се очаква да нарасне значително в следващото десетилетие. По изчисления на Arm продажбите на чипове за смартфони се очаква да растат с едва 6,4% годишно през следващите няколко години, докато чиповете за центрове за данни, ползвани за облачни изчисления, растат с темп от 16,6%.

Intel и AMD са доминиращи играчи в полупроводниците за центрове за данни, а мотивирането на потребителите да се насочат към видове чипове, които не са толкова утвърдени, не е толкова лесно.

„Въпросът е колко трудно ще бъде да продължи да бележи напредък“, коментира Сара Русо, базиран във Великобритания анализатор в Bernstein Research. „Смятаме, че могат да постигнат успех в центровете за данни, но това ще отнеме много време“.

Част от базираните на технологията на Arm чипове за центрове за данни са в процес на развитие, включително от страна на стартъпа Ampere Computing и Qualcomm, като използват персонализиран дизайн вместо този на Arm.

Това не е толкова доходоносно за Arm. Освен това поставя Arm в конкуренция с някои клиенти в дизайна. В отговор на съдебно дело, зведено от Arm миналата година за лицензионни плащания, Qualcomm заяви, че планира да работи повече по собствените си разработки на чипове, защото може да надмине Arm.

„Тази промяна на парадигмата ще означава, че в бъдеще Qualcomm ще плаща на Arm по-малко отчисления“, гласи текстът. „Qualcomm прави тази промяна, защото вярва, че собствената ѝ иновация ще генерира по-добре работещи ядра от тези на Arm”.

Arm все още не жъне големи финансови успехи от възхода на изкуствения интелект, който донесе над троен скок на цената на акциите на Nvidia тази година. Приходите на Arm все още идват предимно от дизайн на чипове за смартфони и други електронни устройства, а не от мощни полупроводници за центрове за данни, където системите за изкуствен интелект, като ChatGPT, се изграждат и ползват.

При разговорите си с инвеститори преди IPO-то Хаас заяви, че Nvidia използва чип, базиран на технологията на Arm, като част от голяма предстояща система с изкуствен интелект. „Тези персонализирани чипове просто не са възможни без Arm", коментира във видео презентация, показана пред инвеститорите, главният изпълнителен директор на Nvidia Йенсен Хуан.

Геополитиката представлява друга потенциална пречка за растежа на бизнеса на Arm. Компанията зависи от Китай за една четвърт от продажбите си в момент, в който напрежението със САЩ относно чиповете е високо. Съединените щати наложиха контрол върху износа на технологии за полупроводници към Китай, тъй като смятат, че могат да бъдат използвани за изкуствен интелект и военни цели.

Arm не беше силно засегната от ограниченията, но напоследък се сблъсква с предизвикателства при засилването на позициите си на китайския пазар. Ръководителят на китайския ѝ бизнес отказа да се оттегли от поста си, след като беше изгонен от компанията преди три години, което доведе до спор, който беше решен чрез превръщането на звеното в отделно предприятие с ексклузивна сделка за предлагане на продуктите на Arm в Китай. Хаас описа дейността там като стабилна и отбеляза, че бизнесът на компанията в Китай се разширява в сферата на облачните изчисления и процъфтяващата индустрия за електрически превозни средства.

„Всяка промяна в регулациите или промени в търсенето винаги крие риск за тях“, коментира Джейми Закалик, анализатор във фирмата за управление на инвестиции Neuberger Berman, описвайки Китай като един от най-големите залози на компанията.

Arm също така е изправена пред нарастваща конкуренция в дизайна от редица нови компании, придържащи се към формат на чип с отворен код, известен като RISC-V. Изправен пред контрола на износа от страна на САЩ, Китай инвестира сериозно в RISC-V, ускорявайки приемането му и увеличавайки съвместимия с него софтуер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още