IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung отлага производството в новия си завод в Тексас за 2025 г.

Това е удар по усилията на администрацията на Джо Байдън да засили вътрешното производство

10:47 | 26.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Samsung Electronics забави плановете си за масово производство в новия си завод за чипове в Тейлър, Тексас, обяви Seoul Economic Daily. Това може да нанесе нов удар на амбициите на администрацията на Джо Байдън да увеличи вътрешното производство на полупроводници, пише Bloomberg.

Масовото производство в предстоящия завод за 17 млрд. долара ще започне през 2025 г., съобщава вестникът, цитирайки реч на президента на бизнеса на Samsung за полупроводници Чой Сийонг по време на събитие в Сан Франциско.

Когато през 2021 г. обяви инвестицията си, Samsung заяви, че заводът ще започне производство през втората половина на 2024 г. Говорител коментира, че в момента компанията не може да потвърди графика за масовото производство.

Новата информация се появи след решението на по-големия конкурент на Samsung – Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), да отложи производството в своята нова фабрика в Аризона от 2024 за 2025 г. поради недостиг на опитни строителни работници и техници за инсталиране на машините.

Всяко забавяне в американските обекти, управлявани от двамата водещи производители на чипове в света, би било пречка пред грандиозния план на президента на САЩ Джо Байдън да увеличи производството на полупроводници на американска територия, за да избегне бъдещи прекъсвания на доставките, като това от 2021 г., което струва на компаниите стотици милиарди долари приходи.

Промените в плановете на TSMC и Samsung биха означавали, че новите им заводи, струващи десетки милиарди долари, могат да заработят едва след президентските избори в САЩ следващата година.

Проблемите с екологичните разрешителни в САЩ и бавната администрация на Байдън в предоставянето на финансова подкрепа представляват предизвикателство пред местните проекти за производство на чипове.

Повече от година след като Джо Байдън подписа Закона за чиповете, обещавайки 100 млрд. долара подкрепа за нови заводи за полупроводници в САЩ, неговото правителство предостави безвъзмездна помощ в размер на 35 млн. долара само на едно предприятие – на американското дъщерно дружество на британската аерокосмическа фирма BAE Systems.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 26.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още