IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата прогноза на AMD ѝ донесе 6% спад на борсата

Компанията все пак очаква да генерира повече средства от новите си процесори с изкуствен интелект

11:36 | 31.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Advanced Micro Devices (AMD) записа спад по време на следборсовата търговия, след като даде слаба прогноза за приходите, въпреки че производителят на чипове очаква, че новите процесори с изкуствен интелект ще генерират повече пари от очакваното тази година, пише Bloomberg.

Приходите за първото тримесечие ще са около 5,4 млрд. долара, каза компанията. Това е под средната прогноза на анализаторите за 5,77 млрд. долара. Освен това в известен смисъл повтори негативните очаквания на Intel за пазара на персонални компютри и този за чипове. Цената на акциите на AMD се понижи с повече от 6 на сто по време на следборсовата търговия.

Прогнозата поднови опасенията, че клиентите се въздържат от покупки на основните пазари на AMD – компютри, сървъри, конзоли и програмируеми процесори. Въпреки че компанията влага усилия в AI процесорите – доходоносна област, в която Nvidia доминира – тя все още е в началото на своята експанзия.

През декември AMD представи серия от AI чипове, наречена MI300. Подобни полупроводници помагат на компаниите да разработват модели с изкуствен интелект, като ги заливат с данни. AMD прогнозира приходи от продажби на MI300 от 3,5 млрд. долара за 2024 г., докато по-ранната ѝ прогноза беше за 2 млрд. долара. Wall Street обаче смята, че сумата ще достигне 8 млрд. долара, твърди анализаторът от Wolfe Research Крис Касо.

Акциите на AMD бяха сред любимите на инвеститорите, търсещи начини да заложат на AI изчисленията. Нейните книжа са вторите по представяне във Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index за тази година, след подобно представяне през 2023 г.

Големият въпрос е дали MI300 на AMD може да оспори доминацията на Nvidia и нейния H100.

Междувременно Intel се бори със слабото търсене на пазара на препрограмируеми процесори – област, в която се конкурира с AMD. Функцията на тези компоненти може да бъде променена или актуализирана, дори след като бъдат инсталирани в различни устройства.

AMD заяви, че брутният ѝ марж ще достигне около 52% през първото тримесечие, в съответствие с прогнозите.

Като се изключат някои елементи, печалбата ѝ за четвъртото тримесечие е 77 цента на акция, колкото очакваха анализаторите. Приходите са 6,17 млрд. долара, докато средната прогноза беше за 6,13 млрд. долара.

Подразделението на AMD за чипове за персонални компютри се радва на 1,46 млрд. долара приходи, спрямо 1,51 млрд. долара очаквани от анализаторите. При центровете за данни показателят достига 2,28 млрд. долара, което е малко под прогнозата за 2,3 млрд. долара. Приходите, свързани с компютрите за гейминг, са 1,37 млрд. долара, като надхвърлят очакванията за 1,25 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още