IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на компютри се насочва към възстановяване

Навлизането на изкуствения интелект дава тласък на този пазар

10:39 | 02.11.23 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Финансовите резултати на Intel и Advanced Micro Devices дадоха още доказателства за това, че възстановяването на пазара на персонални компютри набира скорост, предвещавайки добри дни за индустрията, която беше засегната от прекомерно предлагане след пандемията, предава Ройтерс.

Директорите на двете компании говориха за стабилизиращия се пазар на персонални компютри при представянето на отчетите си тази седмица и казаха, че очакват интегрирането на изкуствения интелект (AI) да стимулира растежа.

„Навлизането на персоналния компютър с изкуствен интелект представлява повратна точка в компютърната индустрия“, коментира главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер. Лидерът на AMD Лиса Су заяви, че „очаква известен растеж през 2024 г.“ именно заради изкуствения интелект.

Компютрите, ползващи AI, работят с по-развити чипове, способни да поддържат големи езикови модели и приложения, като предлагат технологията директно на устройството вместо в облака.

През тримесечието до края на септември бизнесът на AMD, насочен към персонални компютри, записа най-силния си растеж от две години. Спадът на приходите в звеното на Intel за персонални компютри пък се оказа най-бавният от осем тримесечия.

„Пазарът на персонални компютри се радва на значително засилване на търсенето заради всички видове въздействия на пандемията (като работата от дистанция)“, коментира Джъстин Съмнър, старши портфолио мениджър във Voya Investment Management – инвеститор в AMD и Intel. „Най-сетне започваме да виждаме края на тази тенденция. Това трябва да доведе до обичайното опресняване на инвентара и подобрение на пазара“.

Пазарът на персонални компютри се опитва да изчисти инвентара си, докато е в очакване на по-голямо търсене по време на празничния сезона и преди очакваната актуализация на Windows през следващата година от страна на Microsoft.

Данни от компании за проучвания като Canalys засилиха тези очаквания. След по-бавния спад на продажбите на персонални компютри в цялата индустрия през третото тримесечие, Canalys заяви, че очаква пазарът да се върне към растеж по време на дългоочаквания празничен сезон.

Компанията прогнозира, че навлизането на компютри с изкуствен интелект ще се ускори от 2025 г нататък и ще съставлява около 60% от всички компютри, продадени през 2027 г.

Все пак някои инвеститори виждат липсата на AI приложения като потенциално препятствие за тяхното навлизане. Досега Microsoft е единствената голяма компания, която създава подобни предложения със своя базиран на генеративен изкуствен интелект софтуер Copilot, който стана достъпен за корпоративните клиенти на Microsoft 365 в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още