IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното търсене на смартфоните на Huawei помогна на SMIC да надмине прогнозите за печалба

Въпреки това акциите на SMIC отстъпват с 25% на борсата в Хонконг от началото на годината

15:36 | 06.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) отчете по-голяма от очакваното тримесечна печалба благодарение на силното търсене на смартфоните на Huawei Technologies, работещи с компоненти, произведени от базирания в Шанхай производител на чипове, пише Bloomberg.

Нетната печалба е достигнала 174,7 млн. долара за тримесечието до края на декември спрямо средна прогноза на анализаторите за 139,1 млн. долара. Приходите за периода възлизат на 1,86 млрд долара, което също се оказа над прогнозираните 1,66 млрд. долара.

SMIC, която е най-големият китайски поддоставчик на чипове, е в състояние да произвежда модерни 7-нанометрови чипове, които могат да захранват смартфони и лаптопи, въпреки че технологията му все още изостава с години спрямо тази на лидера в индустрията Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Китайският производител на полупроводници допринесе за изненадващото завръщане на Huawei миналата година, тъй като произведе 7-нанометрови процесори за смартфоните Mate 60 Pro. С помощта на SMIC Huawei успя да се върне на пазара на 5G телефони след години на санкции от страна на САЩ, които ограничиха достъпа на компанията до модерни чипове и оказаха огромен натиск върху бизнеса ѝ със смартфони.

Продажбите на смартфоните на Huawei скочиха с 36% през тримесечието до края на декември. Базираната в Шънджън компания стана четвърти по големина производител на смартфони в Китай и единственият голям бранд, който увеличи пазарния си дял през последното тримесечие, сочат данни на IDC. Huawei беше водещ производител на смартфони в Китай за първите две седмици на 2024 г., обяви Counterpoint Research по-рано тази седмица.

Въпреки това акциите на SMIC отстъпват с 25% на борсата в Хонконг от началото на годината на фона на продължаващите препятствия пред финансовия център и в континентален Китай.

По-голямата част от бизнеса на SMIC е свързана с производството на по-елементарни полупроводници, използвани в широка гама от устройства, включително домакински уреди и електромобили. Слабото търсене на тези компоненти оказва натиск върху маржовете, според анализатора на Bloomberg Intelligence Чарлз Шум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още