IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на акциите на Philips се изстреля с 33% нагоре след ключово споразумение

Компанията уреди делото с проблемните си устройства за сънна апнея в САЩ

13:06 | 29.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Philips достигна двугодишен връх в понеделник, след като нидерландският производител на медицински устройства се съгласи на споразумение със САЩ на стойност 1,1 млрд. долара за случаи на телесна повреда, свързани с изтеглянето на някои от устройствата му за сънна апнея, пише CNBC.

Милиони устройства бяха изтеглени от пазара през 2021 г. заради опасения, че компонентите в тях носят риск от развитие на рак. Към 9 ч. местно време в Лондон стойността на книжата на Philips нарасна с 33%.

Гигантът заяви, че е заделил провизии за 982 млн. евро за изплащане на искове за телесни повреди и медицинско наблюдение, като добави, че споразумението ще сложи край на несигурността около съдебния спор за компанията. Philips казва, че не признава никаква вина или отговорност или че каквито и да било щети са били причинени от устройствата Respironics.

„Безопасността на пациентите и качеството са наш най-висок приоритет и предприехме важни стъпки за по-нататъшно разрешаване на последиците от изтеглянето на Respironics”, посочва главният изпълнителен директор на Philips Рой Якобс.

„Ремонтът на устройствата за сънна терапия за пациенти е почти завършен и резултатите от тестовете до момента показват, че не се очаква използването на тези устройства да доведе до значителна вреда за здравето. Съжаляваме за безпокойството, което пациентите може да са изпитали“, допълва той.

През септември Philips уреди искове за икономически загуби в САЩ, свързани с изтеглянето, за което задели 575 млн. евро.

Възстановяването в цената в понеделник изпрати акциите на Philips обратно до най-високото им ниво от април 2022 г.

Фирмата също така отчете загуба за 998 млн. евро за първото тримесечие. Коригираната печалба пък е надминала консенсусната прогноза на анализаторите, според Ройтерс, достигайки 388 млн. евро през тримесечие.

Приходите от продажби са малко по-ниски на годишна база – 4,14 млрд. евро. През същото тримесечие на миналата година те бяха 4,17 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още