IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки в Европа продължават да съкращават персонал

Потърпевши ще бъдат служителите в отделите за инвестиционно банкиране и консултации

18:27 | 05.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банки в Европа продължават да съкращават персонал

Европейските банки, които закриха повече от 140 000 работни места за две години, възнамеряват да продължават със съкращенията. Потърпевши може да са банкерите на Deutsche Bank, Barclays, BNP Paribas. Около 10 хил. души вече си тръгнаха от UBS

През следващата година кредиторите в региона най-вероятно ще съкратят най-малко 5 на сто от служителите си в своите търговски и консултантски отдели. Това показват данните от проучване, проведено от отделите за подбор на персонал на три, базирани в Лондон, инвестиционни банки, пише Bloomberg.

Според два от тях съкращенията дори могат да достигнат 15%. Това ще бъде два пъти повече от средните 7%, с които се сви персоналът в сектора от 2011 г. насам.

Европейските банки изостават зад американските си конкуренти в посрещането на по-стриктните изисквания за нивото на ливъридж, като това ги поставя под натиск да намалят обема на активите си.

По същото време заради стагниращата икономика банките губят все повече такси и комисионни от операциите си по инвестиционно банкиране и от консултации по сливания и придобивания. Това от своя страна подкопава печалбите им.

Ето защо банките може да съкратят още работни места догодина, да преструктурират цели отдели и да намалят инвестициите си в ценни книжа с фиксиран доход.

Банките в Европа продължиха да закриват работни позиции през тримесечието. През 2014 г. най-вероятно около 3000 служители на фронт офис в десетте най-големи световни банки ще се сбогуват с работните си места, докато за цялата индустрия бройката може да достигне 6000. Такава прогноза прави анализаторът в Deutsche Bank Мат Спик.

Повече за дейността на банките в Европа и за стрес тестовете, които ги очакват, чуйте от Нейра Чехич във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още