IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токът ще поскъпне с до 20%, прогнозира лидерът на КНСБ

Ако бизнесът не започне да плаща нормални заплати, кадрите ще избягат в чужбина, каза Пламен Димитров

12:11 | 14.01.16 г. 1
Токът ще поскъпне с до 20%, прогнозира лидерът на КНСБ

Първоначално повишение на цената на тока между 10-20% прогнозира президентът на КНСБ Пламен Димитров пред Bloomberg TV Bulgaria

Във всички страни от ЕС, където пазарът за електроенергия е либерализиран, се наблюдава повишение на цената в първите 6-12 месеца, заяви синдикалистът. 

„Там, където има функциониращ пазар цените се понижават след това, но в България има един голям непазарен сегмент, а именно американските ТЕЦ-ове“, каза Димитров.

По думите му казусът с тях трябва да бъде решен преди да се освободят цените, за да може повишението да не се усети от потребителите.

Ако бизнесът не започне да плаща нормални заплати, кадрите ще избягат в чужбина, посочи още Димитров. Той даде пример, че три четвърти от младите лекари, които се дипломират от ВУЗ-овете изразяват готовност да емигрират.

Трябва да има диференциация в МВР като се разграничат полицаите, които работят на терен и техните привилегии се запазят, от работещите на гише, чиито трябва да се намалят, заяви Димитров. „Мисля, че полицейските синдикати са готови на разговор по тази тема, въпреки че проектозаконът на министър Бъчварова се движи настрани от това направление“, коментира той.

Още вижте в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 8 години
Тоя па мисли, най-вече милиционерските синдикати! Тея там най-много мислят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още