IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земетресенията и по-скъпата йена удариха износа на Япония през май

В петия месец на годината експортът се срива с 11,3% на годишна база, като понижението само към Китай е 14,9%

09:52 | 20.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пристанище в Токио. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пристанище в Токио. Снимка: Ройтерс

През май износът на Япония спада с най-бързото темпо от четири месеца след срив във веригата на доставките заради земетресението в Кумамото и по-бавния растеж на развиващите се икономики. Данните предвещават мрачни търговски перспективи за текущото тримесечие, пише Ройтерс.

В петия месец на 2016 г. експортът се срива с 11,3% на годишна база, сочат актуалните данни на Министерството на финансите на Япония. Медианната оценка на анализаторите бе за годишно понижение от 10,4% след намалението с 10,1% през април.

В следващите месеци износът може и да се увеличи, тъй като търсенето от чужбина показва признаци за стабилизиране, но премиерът Шиндзо Абе остава под натиск да окаже подкрепа за растежа, след като продължаващото поскъпване на йената застрашава износа и корпоративните печалби.

Спадът през май се дължи на по-малките доставки на стомана, полупроводници и електронни части, показват данните.

Серия от земетресения удариха южния промишлен център на Кумамото в средата на април, унищожавайки домове и предизвиквайки свлачища. Производството на електроника и части за автомобили в този район беше преустановено. Редица компании съумяха да възстановят производството бързо, но отне време на някои заводи да се върнат към пълния си производствен капацитет.

Износът към Китай – най-големия търговски партньор на Япония – се сви с 14,9% през май, докато за САЩ понижението е от 10,7% на годишна база.

Експортът за Азия, която съставлява повече от половината от продажбите на Япония зад граница, намалява с 13% годишно, докато към Европейския съюз има спад от 4 на сто.

Същевременно от началото на годината японската йена е поскъпнала с около 15% спрямо долара на фона на очакванията за по-високи лихви в САЩ и търсенето на валутата като убежище.

Ако валутата на Япония продължи да поскъпва, това може да намали приходите и печалбите на износителите, което може да обезкуражи компаниите да увеличават работните заплати и инвестиционните разходи. По-скъпата йена също така усложнява опитите на Японската централна банка да увеличи инфлацията, защото по-високият валутен курс намалява разходите за внос на стоки.

Още за икономиката и паричната политика на Япония можете да научите от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още