IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емиграцията може да генерира повече от 1,5 млрд. лева приходи, смята учен от БАН

Трябва да има повече доверие у хората да изпращат средства в България, заяви проф. Веселин Минчев

13:47 | 24.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Трансферите от над 1,5 млрд. лева от емигрантите към България са цифра, която излиза през последните десет години. Смятам, че тази сума е подценена и не съответства на потенциала на българската емиграция.

Това обяви в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria проф. Веселин Минчев от Икономическия институт към БАН, който напомни, че трансферът от емигрантските пари е на нивото на чуждестранните инвестиции.

Ученият обясни, че около половината от българските емигранти работят в чужбина това, за което имат квалификация от България.

“Има едно известно адаптиране на нашия трудов пазар към европейския, но има и разминаване. Има известно свиване на квалификации, при което българите се ангажират на по-ниски позиции”, посочи проф. Минчев.

След сравнението, което той направи на капиталовите трансфери от страна на българската емиграцията с тези на диаспорите на близките ни съседни страни, се оказа, че лидер с най-много трансфери на един емигрант е Хърватия.

“Ние сме на нивото на Румъния, като сме два пъти под нивото на Хърватия. Има много какво да се работи за засилването на тези трансфери към страната – създаването на услуги, които да ги облекчат, създаване на доверие у хората да изпращат средства в България“, каза проф. Минчев.

По думите му българите зад граница, които са родени в нашата страна, не са повече от един милион и сто хиляди души.

Тези данни ученият обяви, като цитира данни на Международната агенция по миграцията.

"Не може да се очаква българската емиграция да генерира трансферите, които правят мексиканската, филипинската емиграция", смята проф. Минчев.

Като проблем за България той посочи отрицателните в икономически план тенденции, произтичащи от емиграцията.

„Проблемът е сериозен. Освен от гледна точка на намаляването на работната сили в редица сегменти на икономиката, имаме проблем и с възпроизводството на населението. Фертилният контингент намалява. Не може да се очаква динамика и икономическо развитие без население“, коментира ученият от БАН.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още