IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. П. Чернева: Интеграцията е задължителна за оцеляването на европейския проект

Много е важно да има някаква институция, която да работи за макроикономическа стабилизация на наднационално ниво в еврозоната, посочи експертът

12:11 | 23.10.17 г. 22
Автор - снимка
Създател
Проф. П. Чернева: Интеграцията е задължителна за оцеляването на европейския проект

В България валутният борд поставя макроикономически правила, които не са много по-различни от тези в еврозоната. Всяка една страна, която иска да се присъедини към еврозоната, трябва да погледне сериозно на институционалните дефекти на валутния съюз.

Това заяви проф. Павлина Чернева, преподавател в Bard College и Икономическия институт Levy в Ню Йорк, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

През последните години забелязваме, че еврозоната трудно се справя с различни кризи. Паричният съюз не е достатъчен, необходимо е да се установи единен фискален съюз. Една страна, която иска да се присъедини, трябва да помисли дали еврозоната може да стабилизира цялостната зона, така че и най-слабите й членки да се чувстват предпазени от тези финансови кризи. В България естествено парадоксът е, че ние сме де факто в еврозоната, защото просто правилата на валутния борд го подсказват“, обяснява проф. Чернева.

Ако България се окаже, че е членка от периферията, ако се случи така, че бюджетният излишък се превърне в дефицит, то тогава България ще бъде подложена на натиска, на който периферните страни са подложени. Това са доста драстични структурни реформи, затова аз наблягам, че е много важно да има някакъв метод, някаква институция, която да прави макроикономическа стабилизация на наднационално ниво“, каза още тя.

В краткосрочен план не виждам по-сериозни стъпки за по-дълбока интеграция, но смятам, че тя е задължителна и неизбежна ако искаме европейският проект да оцелее. Тези изначални дефекти застрашават еврозоната екзистенциално и се отразяват не само на слабите, но и на силните икономики“, смята проф. Чернева.

Тя припомни, че през август канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон говориха за установяване на министерство на финансите и обща бюджетна политика. „Каква ще бъде тази бюджетна политика е интересният и важният въпрос“, допълни тя.

Целия разговор вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 20 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Ми НЕ!Аз не искам да бъда интегриран от хора, които едва ли не започнаха насилствено налагане на хомосексуални права и фалшиви измислици.Премахнете различните форми на диктатура на малцинствата над мнозинството и тогава ще говорим за повече интегриране в каквото и да било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
studioaa
преди 6 години
Поредното потвърждение, защо нео-комунистическия проект не трябва да оцелява. Сигурен съм, че Чернева е получила добро образование на времето - в Москва или Петербург и сега споделя своите виждания за комунизма пред своите американски приятели. ес е смъртно болен и той не е нито неизбежен нито задължителен нито има бъдеще в дългосрочен план...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още