IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отрази новият европейски регламент за защита на личните данни?

Над 45 хиляди нови позиции за администратори на лични данни трябва да открият фирмите, посочи доц. Цвета Маркова

15:14 | 30.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как ще се отрази новият европейски регламент за защита на личните данни?

Новият европейски регламент за защита на личните данни GDPR, който ще влезе в сила от 25 май, ще засегне всяка една компания. От това следва да се открият над 45 хиляди нови позиции във фирмите за администратор на лични данни.

Това е мнението на бившия ръководител на Държавната комисия по сигурността на информацията доц. Цвета Маркова, изказано по Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея тази цифра е съизмерима с броя на действащите търговски дружества.

По думите ѝ цифрата е голяма, защото трябва да бъдат назначени служители в различните органи на местната и централната власт.

“Тези служители следва да бъдат новоназначени, като другият вариант е да бъдат обучени настоящи кадри. Условието обаче е да бъде избягнат конфликт на интереси, като контролиращият и контролираният не могат да представляват едно лице”, посочи Цвета Маркова.

Тя поясни, че това също така ще повлияе на на новооснованите компании, които трябва да консултират проектите си със специалисти. Вече функциониращите фирми пък следва да се напасват в движение.

“Подобен регламент, смята доц. Маркова, е естествен ход от развитието в сферата на защитата на личните данни, като няма почва за притеснение. А резултатът ще бъде значително облекчаване на работата на всяка една администрация.”

Какви други ефекти ще окажат новите правила? Какви ще са глобите, ако не се спазват правилата? Какво означава „лицето да бъде забравено“? Как ще повлияе регламентът за защита на личните данни при закриването на сметки в банките?

Вижте повече във видеото!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Veli_fall
преди 6 години
На мен това ми се струва повече облечена в красиви дума причина за взимане на още пари, отколкото за "сигурността" на потребителите. В крайна сметка, не съм никак доволна от внасянето на този регламент и потърсих професионална консултация: https://***.penkov-markov.eu/sferi-na-deynost/9/gdpr-lichni-danni
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още