IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Игнатов: Все повече българи в чужбина се замислят за завръщане у нас

Очакванията на младежите и на бизнеса се сближават, твърди представителят на Българския кариерен форум

13:00 | 22.04.18 г. 49
Ангел Игнатов: Все повече българи в чужбина се замислят за завръщане у нас



В последните години се засилва броят на българите в чужбина, които се връщат или се замислят дали да се върнат у нас. Това коментира Ангел Игнатов от Българския кариерен форум в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Организацията провежда по две издания годишно на форума - едно във Великобритания и едно в Германия. Целта е български компании от различни сектори - ИТ, банки, финансови институции, НПО, производство, хранителни стоки, потребителски стоки и други, да се срещнат с български студенти и млади специалисти в чужбина и да им представят възможностите за реализация. 

"Правим форума от шест години и според нас е успешен, защото хората започват да се замислят все повече и повече дали да се върнат. След като завършат, студентите ще знаят, че българският бизнес може да им предложи нещо адекватно", коментира Игнатов.

По думите му с участието на Българския кариерен форум всяка година между 20 и 30 души минимум се прибират в България, като започват постоянна работа или летен стаж.
Игнатов посочи, че за последните шест години очакванията на младежите и на бизнеса все повече се сближават.

"Хората, които идват на изложенията, осъзнават, че едно от хубавите предимства на бизнеса в България е, че възможностите за развитие са много по-гъвкави и кариерното развитие може да се случи много по-бързо, докато, ако работиш в голяма компания в Западна Европа, шансът да стоиш на едно ниво по-дълго време е по-голям", каза още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

29
rate up comment 4 rate down comment 3
Tantum
преди 6 години
За 2017 година 31 500 души са емигрирали от България в чужбина, а 25 500 души са имигрирали от чужбина в България. Забелязва се тенденция на намаляване на емиграцията и увеличаване на имиграцията, което е страхотна новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 21
khao
преди 6 години
Аз съм заминал защото не ми понася средата.... на това му се вика тежка шизофрения, средата не му понасяла, но защитава тия дето е създават и отишъл при тия дето всеки ден плюе. :))) *** в москва на хубава среда бе кофражист приззз. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 15 rate down comment 9
data
преди 6 години
Аз пък виждам доста хора който работят навън да си купуват жилища в Бг с ясното съзнание че нямат шанс да живеят прилично на запад като одъртеят щот не са се осигурявали там с години и повече от социална пенсия няма как да вземат . Така че има обратна страна на това което говориш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 14 rate down comment 5
julian12
преди 6 години
Аз съм оптимист по същество и мисля, че ще дойде ден, когато и това ще стане. Човечеството, обаче има да извърви дълъг път.Ще трябва да се оттървем от някои пороци. Лошото е, че още в Библията е написано как започват страданията на Адам и ***, чрез желанието за познание. Познание, което според мен се е изродило в различни форми много от които негативни.Едно от тях е алчността например."Земята има достатъчно за нуждите на всеки, но няма достатъчно за алчността на всички" М.Г. И аз бих пожелал всеки да е щастлив в стоя живот, но бих добавил без да вреди на ближния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 12 rate down comment 4
comet
преди 6 години
Юлияне, усещам че си близко до немския свят, та се сетих за биографиите на великият немски изследовател Alexander von Humboldt (вечно търсещ и откриващ; вдъхнивител на Чарлз Дарвин и две поколения други) и брат му (държавен служител със спокойно многодетно семейство). Сетих се и за нашият Александър Македонски и жрицата подсказала му че може да избира между дълъг живот с духовен мир или кратък живот с величие. ... Разбира се, ние гравитираме към обикновенните хора в сравнение с тези крайности. ... Аз за себе си съм достигнал до извода да желая на близките си да са в златната среда, ... но не възразявам да им пожелая и да бъдат и реализират себе си в степента да са щастливи в своя живот такъв какъвто го пожелаят. ... Та щастие и пълноценен живот (доколкото може) всекиму в този форум! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 8
julian12
преди 6 години
Comet, това е една много поучителна история, през която аз съм минал в моя живот за да достигна до заключението, че бих имигрирал. Ако ни се отдаде шанс да седнем да пием по бира ще се убедиш в това. Освен това аз заминах на възраст, която не всички се решават да направят подобна стъпка. Особено ако са постигнали някакво бих казал за мен доста добро положение (финансово и делово) в страната си. С осъзнаването си обаче, човек разбира какво иска (тук годините не играят значение защото едни никога не знаят какво искат за разлика от други). Много, много малко неща започват да имат значение за него, а другите просто избледняват. И той не може да се откаже от тези малко на брой потребности,които запълват дъховният му глад и осмислят съществуването му. Може да звучи малко станно, но това, което ти написах/преразказах съм го чел в казармата и е от Ницше. След години осъзнах за какво говори, но поне се радвам, че се осъзнавам за разлика от други...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 15 rate down comment 4
comet
преди 6 години
Юлияне, сетих се за една случка: Конфуций дал на свой ученик буркан с вода и рибка, възложил му да изследва рибката и докладва когато е готов. Ученикът бил млад, амбиционен и горящ от желание да се докаже. След един ден време той докладвал на Учителя си че е готов. Конфуций го върнал без да го изслуша дори. Ученикът се появил след една седмица отново, но Учителят отново му казал че не е готов без дори да го изслуша. След три седмици се появил Ученикът, но този път за да се извини за забавянето и поиска още цял месец отсрочка за да довърши наблюденията си върхи рибката. Като чул това, Конфуций му казал да остави рибката защото е бил завършил целта на изследването и му възложил да пристъпи към следващ етап от обучението.Според мен, в този свят навсякъде край нас (България, САЩ, Лондон, Русия, степите, пустинята, планината или равнината) има слънце, красота, мъдрост, любов, щастие, ... стига да имаме търпение, време, желание да ги търсим и открием, ... като не забравяме за най-важното, да дадем шанс на природата след нас процесът да продължи. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
бате с малко ред ше влезете напълно в час ама за нема и 15 тина минути .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 7
michaelis12
преди 6 години
може, може всичко може само треа малко дисциплина шот ДС нишо не напрайха толкоз време ..... Тука много му отпуснат калая и всеки през тръгнал просото че и рове как немало нищо се опрай, същевременно никой ама нищо не прай, това виждам от месец .... с малко здрава ръка, виждам всички как са се хванали у работа и всичко си работи как треа да е .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 15 rate down comment 8
julian12
преди 6 години
Аз съм заминал защото не ми понася средата. Интересното е, че в цялата картинка егото някак си не се вписва. Имал съм предостатъчно, изкарано с мой труд и в България, но не от мама и тати. От тях съм получил възпитание и образование. Приятелите ми тук са емигрирали със същите причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още