IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Игнатов: Все повече българи в чужбина се замислят за завръщане у нас

Очакванията на младежите и на бизнеса се сближават, твърди представителят на Българския кариерен форум

13:00 | 22.04.18 г. 49
Ангел Игнатов: Все повече българи в чужбина се замислят за завръщане у нас



В последните години се засилва броят на българите в чужбина, които се връщат или се замислят дали да се върнат у нас. Това коментира Ангел Игнатов от Българския кариерен форум в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Организацията провежда по две издания годишно на форума - едно във Великобритания и едно в Германия. Целта е български компании от различни сектори - ИТ, банки, финансови институции, НПО, производство, хранителни стоки, потребителски стоки и други, да се срещнат с български студенти и млади специалисти в чужбина и да им представят възможностите за реализация. 

"Правим форума от шест години и според нас е успешен, защото хората започват да се замислят все повече и повече дали да се върнат. След като завършат, студентите ще знаят, че българският бизнес може да им предложи нещо адекватно", коментира Игнатов.

По думите му с участието на Българския кариерен форум всяка година между 20 и 30 души минимум се прибират в България, като започват постоянна работа или летен стаж.
Игнатов посочи, че за последните шест години очакванията на младежите и на бизнеса все повече се сближават.

"Хората, които идват на изложенията, осъзнават, че едно от хубавите предимства на бизнеса в България е, че възможностите за развитие са много по-гъвкави и кариерното развитие може да се случи много по-бързо, докато, ако работиш в голяма компания в Западна Европа, шансът да стоиш на едно ниво по-дълго време е по-голям", каза още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

19
rate up comment 24 rate down comment 3
Jay Gould
преди 6 години
Усещам как скоро тук ще са останали само политици, обслужващите ги журналисти и 2-3 *** :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 5
comet
преди 6 години
Най-основната причина за емиграцията (от селото към града и т.н.) е работата. Две възможности: 1/да се работи там и инвестира у нас (заради в пъти повечето спестяване като нает, с връщане след време когато намалее работата); или 2/да се емигрира трайно (с няколко възможности: образование там с последвали тамошни приятели работа и трайна адаптация; семейство специалисти с деца отиват в чужбина и се борят здраво в името на децата (потенциално връщане на пенсионна възраст); нашенка се влюбва безнадеждно в чужденец и получава брак; нашенка ражда там и получава всякаква социална подкрепа; тарикати отиват като асайлъм и висват на социалки; ...). Трайна емиграция защото не ми понася средата тук най-често е неосъзнато оправдание за накърнено его (изключение са ония презадоволените от мама и тати)(изключение са и продалите у нас всичко наследственно и изхарчили го там докато осъществяват мечтата си).Човек може да живее добре и тук и там, важното е да свърши най-важното в живота на оптимално за себе си ниво (да остави здраво потомство, ценностната система на което той да е възпитал а не системата, и ако остави и наследствен бизнес направо чудесно).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 4
Анонимен
преди 6 години
" Ако дойдат военните на власт и вкарат малко тирания и тупаници с шамари ше стане, че мнооо се разлигавили мойте сънародници"Не мое, системата се погрижи овреме да бъдат обезпаразитени.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 10
majnata
преди 6 години
"Тук правят изпитанията на отровните си храни, лекарства, пръскат ни от въздуха, зомбират ни, поболяват, унищожават, заради една шепа алчни политици - национални предатели."*** поживей и поработи десетина години на "запад" , пък после ще видим .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 7
julian12
преди 6 години
Значи до преди 2-3 години са се връщали може би 10 човека. Сега 20-30 се върщат за работа ИЛИ ЛЕТЕН СТАЖ!!!! Голям напредък за 6 години... Аз не съм чул някой от моите познати или познати на мои познати да са се върнали. Хората които познавам не са заминали поради финансови причини, а защото не им понася средата. Това естествено, е необяснимо за някои от тук присъстващите, щото за тях само просото е важно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 22 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 6 години
Колкото до връщащите се от чужбина не мога да споря, защото не ги познавам. Познавам обаче много заминаващи, даже и на възраст 50+.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 6 години
С'я ...... що си риташ здравния картон? Или си въобразяваш, че Истанбулската конвенция ще те защити?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 6
bgMan
преди 6 години
Тоя младок да не е и той от клуба на ***алите получил правото да се изяви по медиите за сметка на клуба?А тия българи дето евентуално се замислят дали да се върнат в България първо проверяват колко от тая престъпно-корумпирана ***, заради която имигрираха е все още жива. Проверяват и няколко други неща. Но още не съм забелязал някакъв ентусиазъм по завръщане. Да не би само имигриралите п*дали да са въодушевени от случващото се в България и да обмислят да се връщат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 25
michaelis12
преди 6 години
не съм чел статията както винаги, но верно е че се замислих и това ше стане некой ден са не знам дали утре или до година ше се върна, но кат гледам ква *** е горката Буллгаристания има мнооо работа за вършене тука, ама мнооо ..... Ако дойдат военните на власт и вкарат малко тирания и тупаници с шамари ше стане, че мнооо се разлигавили мойте сънародници, ше треа да се влиза в остри директни сблъсъци със такива кат Стоен и Кухаото ама с блага дума и една в мутрата ше ги убедим, че треа се работи малко по-така вместо да ми роват през ден на руски гробища ...Тва са мойте наблюдения за месец ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 6
Sandy
преди 6 години
Хубаво му го натри на Путкото, хи - хи. Мерси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още