IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България по пътя на по-амбициозните климатични цели

Страната ни е една от най-добре финансово подкрепените държави членки на ЕС с новите финансови инструменти за зелен преход, твърди Георги Стефанов

20:35 | 01.11.21 г. 4
България по пътя на по-амбициозните климатични цели

Според регламентите на Парижкото споразумение всяка държава трябваше до края на тази година да обяви националните си цели за намаляване на въглеродните емисии. България със своята "Стратегия за устойчиво енергийно развитие до 2030 г." не дава икономически и енергиен отговор на това как ще постигнем въглеродна неутралност до 2050 г. Дългосрочната стратегия за декарбонизация, която е готова от март месец, предлага икономически решения, които намаляват емисиите на България на около 75% от сегашните нива, което не е достатъчно. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Георги Стефанов, ръководител "Климат и енергетика" в WWF – България.

"Служебният премиер Стефан Янев ще участва на утрешната среща на световните лидери COP26, където се очаква да постави България по пътя за по-амбициозни климатични цели", каза гостът.

От думите му стана ясно, че България е една от най-добре финансово подкрепените държави членки на ЕС с новите финансови инструменти за зелен преход. Оперативните програми, Плана за възстановяване и устойчивост, Фондът за справедлив преход позволяват огромна сума пари да бъде насочена за декарбонизацията на цялата ни икономиката.

"С въглищата нямаме проблем – трябва да се съгласим на национално ниво какви са икономическите и енергийните ни алтернативи и какви икономически дейности е необходимо да създадем в отделните региони за трансформацията на въглищната индустрия", каза гостът.

Друга тема от разговора бе свързана със зеления преход на Полша.

От тази година до 2049 г. Полша ще направи изключително много за трансформацията на енергийния си сектор. Тя е държавата в Европа и по света, която има най-голям дял въглищна енергетика - 78% от енергията в страната се добива от въглища. Още от следващата година Варшава ще започне да затваря въглищните си централи. Единствено най-новите мощности ще продължат да работят след 2050 г., обясни Стефанов.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Страната ни е една от най-добре финансово подкрепените държави членки на ЕС с новите финансови инструменти за зелен преход >> ше клопат отговорните другари (и майстори).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
ще се спънем от амбиция....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
с един по-дебел и с увеличение на токот х5 са ни подкрепили ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
onezero
преди 2 години
баси смешника, с какво точно са ни подкрепили? Ония няколко жалки милиарда хартийки дето още НЕ са ги дали, тецовете ще ги избият за 2-3 години, да ги махнем за тия смешни пари е замяна на кон за кокошка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още