IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По кои теми има стратегически диалог между САЩ и България?

Постигане на дългосрочно споразумение за доставка на втечнен газ в България е по-малко вероятно да се случи, защото нашият пазар е твърде малък, твърди експерт

21:46 | 16.02.22 г. 2
По кои теми има стратегически диалог между САЩ и България?

Стратегическият диалог между Съединените щати и България се концентрира в три основни области – енергетика, по-специално енергийна сигурност, военна сигурност и върховенство на закона. Български делегации е имало няколко в последните години и винаги сме имали очаквания за постигане на сделки за внос на втечнен газ, за договаряне на строителство на нова ядрена централа или инсталиране на нови блокове в АЕЦ „Козлодуй”, но рядко реално се е стигало до напредък в тази област. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Мартин Владимиров, директор на програма „Енергетика и климат” в Центъра за изследване на демокрацията. 

Сега ситуацията е по-особена, защото сме изправени пред сериозни рискове за сигурността на доставките към България и изобщо към Югоизточна Европа в контекста на напрежението между Русия и Украйна, каза още той. „Като се има предвид, че равнището на запълняемост на нашите газохранилища е на рекордно ниски нива от 22%, което означава, че при потенциално спиране на доставките от Русия, ние трябва да предприемем спешни мерки и една от тези мерки би била да внесем втечнен природен газ. Съединените щати в момента заливат европейския пазар с втечнен газ, защото цените в Европа за първи път от много време са по-високи от тези в Азия и съответно привличат интереса на частните американски компании към износ за Европа“, обясни гостът.

Постигане на дългосрочно споразумение за доставка на втечнен газ в България е по-малко вероятно да се случи, защото нашият пазар е твърде малък, посочи още той.

Добивът на природен газ от Чирен е нормален процес, това, което е ненормално за този сезон е, че равнището на запълняемост на Чирен в началото на отоплителния сезон в края на септември беше на рекордно ниски равнища в сравнение с последните десет години, каза Владимиров.

Целият разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
В заглавието има грешка. Не е "диалог" а "монолог" - единият казва, другият изпълнява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
По кои теми има стратегически диалог между САЩ и България? >>> Диалога е, бавите ни самолетите, а ще плащаме ли неустойка за това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още