IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Петров: Европа не е във фискална криза, но консолидацията е по-трудна

Необходим е общ европейски дългов пазар и общ европейски орган за емитиране на държавни ценни книжа, посочи финансистът

20:15 | 16.09.22 г.

Според него в процеса на преговори за създаване на нова рамка за фискалните правила ролята на Европейската комисия ще е ключова. „Но все още е рано да се дават прогнози в каква посока ще тръгнат преговорите, като ЕК ще представи своето предложение, когато има някаква увереност за постигане на консенсус“, посочи финансистът.

Петров очаква Европа „да върви към по-гъвкаво фискално правило, което да отчита създаването на общ европейски дългов пазар и общ европейски орган за емитиране на държавни ценни книжа“.

По думите му последните емисии, с които се финансира програмата за възстановяване и зелен преход, са добро начало. Той се надява на тази база в бъдещето предложение да се постигне компромис за такава реализация, което ще облекчи баланса на Европейската централна банка.

„Има съществена промяна в настоящото мислене за функцията на Пакта за стабилност и растеж“, посочи финансистът и напомни, че Пактът беше един от инструментите за принудително налагане на фискална дисциплина върху определени държави от еврозоната, но имаше изключения при форсмажорни обстоятелства като Covid кризата и войната в Украйна.

Борис Петров смята, че за дългосрочните предизвикателства са необходими по-масирани и целенасочени инвестиции, които да изведат еврозоната на нов път за икономически растеж - по-бърз и ускорен от текущите дългосрочни нива.

Финансистът напомни, че бившият премиер на Италия Марио Драги и френският президент Еманюел Макрон в края на 2021 г. отвориха темата за фискалните правила и критериите за устойчивост в еврозоната.

„По-високите публични инвестиции в зеления сектор и отбраната трябваше да адресират проблемите на ниския растеж, като така се създаваше мотивация държавите целенасочено да инвестират в своя растеж, а фискалните правила трябваше да бъдат по-гъвкави по отношение на тези разходи“, отбеляза Петров.

Има ли различия в трите проекта за преобразяване на правилата в Пакта за стабилност и растеж? Ще има ли емисия на общоевропейски дълг, която ще направи общото обслужване на повишеното фискално и дългово бреме от страна на някои държави по-поносимо от гледна точка на цената, на която се финансират? Ще се създаде ли независим от ЕК европейски фискален борд?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още