IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът при пътуванията увеличи жалбите за отменени и закъснели полети

Периодична проверка в сайта на авиокомпанията е важна, казва Соня Спасова от Европейски потребителски център за България

21:35 | 21.09.22 г.

Жалбите на български потребители за закъснели или отменени полети се увеличават. Това каза Соня Спасова, директор на Европейски потребителски център за България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgariа.

„Забелязва се значително увеличаване на жалбите за отменени, закъснели полети или проблеми с багаж - загубен или забавен. Според нашата статистика за последните три месеца на това лято жалбите са нараснали с около 60% в сравнение със същия период на миналата година“, каза гостът. Освен стачките и недостатъчния персонал, като основна причина за това тя посочи и повишения брой на пътуванията след ограниченията на пандемията. 

Точна статистика за това какъв е процентът на жалбите, които завършват с решение в полза на потребителя, не може да бъде дадена, защото в центъра се обработват не само такива, свързани с авиотранспорта, каза събеседникът. Общата статистика обаче показва, че положителният край на оплакванията, постигнати на база доброволни преговори с всички търговци, не само с компаниите за въздушен превоз, за 2021 година, е 70%, каза Соня Спасова.

На въпроса в кои случаи пътникът има право да предяви претенции гостенката каза, че правата са фиксирани и са уредени в Регламент 261 и засягат случаите, в които полетът закъснява с повече от три часа в точката на крайната дестинация. 

Основните права са свързани със закъснение от над три часа или изцяло анулиран полет и то когато сме научили в срок по-малко от 14 дни от датата на полета, добави Спасова.

Размерът на обезщетението е фиксиран и зависи от разстоянието на полета, каза още събеседничката. "При най-масовите полети, които са до 1500 км в рамките на Европа, обезщетението е 250 евро на пътник и то независимо от това с какъв вид авиокомпания се придвижва", каза Спазова.

„Преди да знаем какви са нашите права, трябва да знаем и какви са нашите задължения. Те включват периодична проверка в сайта на авиокомпанията или на имейла на пътника, когато планира пътуване“, напомни Спасова. По думите й това е  важно задължение, което не бива да се пропуска, когато предстои полет. 

Още от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgariа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още