IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ясен Георгиев: Правителството няма да има време и стабилност за дългосрочни реформи

При фрагментиран парламент законодателната дейност ще опира до политически боричкания, посочи анализаторът

19:26 | 03.10.22 г.

„Изборите произведоха изключително фрагментиран парламент, в който част от важната законодателна дейност ще опира до чисто политически боричкания, довеждайки до забавяния на средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Бъдещата структура на Народното събрание едва ли ще позволи то да работи по ефективен начин“, коментира той.

Ясен Георгиев потвърди, че следващото управление ще трябва да работи в ситуация на нарастващи бюджетни разходи и висок дефицит и вероятно ще трябва да прибегне до дълговите пазари заради вече поети социални ангажименти и това ще има отражение върху влизането в еврозоната, за което страната трябва да е готова до една година.

"В краткосрочен план едва ли ще видим изпълнение на икономически политики чрез бюджетни интервенции – по-скоро ще ставаме свидетели на краткосрочно решаване на проблеми, изчакване на ситуацията и привидна стабилност за дългосрочни решения“, е мнението на анализатора.

Той е категоричен, че през следващите години не може да постигнем цели, подплатени със сериозна финансова рамка. „Очакванията са за решаване на проблемите на парче без сериозен поглед напред. В ситуация като тази е изключително трудно да гледаме с хоризонт две или четири години“, предупреди Георгиев.

Той припомни какви бяха основните икономически послания на партиите преди изборите – данъчната политика да остане без съществени промени, да се намали административната тежест, а при десните партии – запазване на ролята на държавата като регулатор без намеса в икономиката.

„Не видяхме дебат по основни неща като членството на България в ОИСР, въпреки заявеното желание на страната за присъединяване, и свързаната с това тема за свободната конкуренция“, каза Георгиев.

Изпълнителният директор на Института за икономическа политика обърна внимание на демографската картина и териториалните демографски дисбаланси. Той заяви, че от тях зависи средносрочното и дългосрочното развитие на страната ни.

Според него концентрацията на населението в няколко големи града и дебалансираното териториално развитие може да бъде компенсирано чрез създаването на стимули за инвестиции в райони с по-ниска икономическа заетост, за което страната ни трябва да има подходяща инфраструктура.

"Ще бъде интересно да видим как бъдещата конфигурация ще адресира дългосрочните проблеми и предизвикателства или те ще останат отново заключени в шкафчето за следващо правителство с по-голяма перспектива пред себе си", коментира анализаторът.

Защо не успява страната ни да привлече големи стратегически инвеститори? Повече за икономиката след изборите може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още