IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Европа не трябва да превръща енергийния си преход в геополитика

Каква е цената на енергийната независимост, коментира доц. Косьо Стойчев, ръководител катедра „Регионална и политическа география” към СУ „Св. Климент Охридски"

17:19 | 21.11.22 г.

Независимо какви са финансовите средства, които Европа ще изразходва за енергийната си независимост и преход – ако това се измерва само в пари, не би трябвало да имаме никакви притеснения. Европейският съюз не бива по никакъв начин да превръща прехода в геополитика. Този коментар в предаването „Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи доц. Косьо Стойчев, ръководител катедра „Регионална и политическа география” към СУ „Св. Климент Охридски", след срещата за климата COP27 в Египет.

„Много политици и анализатори използват нуждата от енергиен преход като геостратегически и геополитически елемент – тази тънка червена линия между двата процеса трябва да се запази. Енергийният преход остава икономически и технологичен – външни за ЕС сили искат това да се превърне в геополитика", посочи експертът.

Той напомни, че срещата за климата COP27 в Египет за първи път сложи на масата очакванията и исканията на държавите извън най-развитите региони на планетата, които са и по-силно засегнати от климатичните промени. Според него световната икономическа криза поражда опасения, че светът не може да си позволи енергиен преход в момента, но Стойчев смята, че цената ще бъде прекомерна само ако не се предприемат достатъчно действия и климатичните промени ускорят големите миграции на хората и те предизвикват политически промени.

По думите му на COP27 става ясно, че Западът не може сам да се справи и направлява борбата с климатичните промени, а ще трябва да използва ресурсите и усилията на останалите държави и да се съобразява с тях.

„Бих нарекъл тази среща отрезвителна и балансирана. Постави се цел от 1,5C градуса – това със сигурност не е голяма, а закъсняла цел", каза Стойчев и я определи като лош сценарий за човечеството. „Наблюдаваме „богатия север“, който се тревожи за приходите си, и „бедния юг“, който се занимава с физическото оцеляване на хората. За пореден път регионалната география на планетата се прояви, само че през призмата на климатичните промени", допълни той.

Стойчев потвърди, че на срещата е станало видно, че не може да се преодолее съпротивата на световните производителите на фосилни горива и това няма да се случи преди те да си гарантират своя дял в следващата енергийна система, базирана на ВЕИ. „Европа ще продължи да инвестира в енергийния преход на Африка, като обявеният фонд от 1 млрд. евро от ЕС трябва да отиде за развитие на местния човешки капацитет, който да развива местния растеж“, смята Стойчев.

Той е категоричен, че България трябва да престане с практиката да поставя фотоволтаици на терени за производства и на земи с променена категория. „Това няма никаква устойчивост и не води до преход, като дори застрашава процесите на водосбиране, чиято важност ще се увеличи с промените на климата“, каза още доц. Стойчев.

Ще може ли Африка да се справя със собствените си проблеми сама? Достатъчни ли са 1 млрд. евро, които ще отпусне ЕС на страните от Африка? Защо моделът на фабрики на Индия и Китай не е устойчив и какви трябва да са ангажиментите на тези страни  към промяна на собствените си икономики? По какъв начин трябва да се промени структурата на енергийната система и формирането на енергийния микс на България? Как ще се гарантира, че похарчените европейски, държавни и частни средства за фотоволтаици са ефективни? Ще успее ли България да стане домакин на COP29? Какво още беше решено на COP27 може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още