IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безпорядък на COP27: ултиматуми, противоречия и среднощни преговори

Франс Тимерманс заяви, че ЕС е готов да се оттегли, ако няма напредък в поддържането на целта за 1,5 градуса затопляне

13:22 | 19.11.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Франс Тимерманс. Снимка: Bloomberg L.P.
Франс Тимерманс. Снимка: Bloomberg L.P.

Преговорите за климата в Египет се оказаха в пълен безпорядък в събота, след като заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който отговаря за въпросите по изменението на климата, заяви че блокът е „готов да се оттегли“, ако не бъде постигнат напредък в поддържането на целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий до края на века, пише Bloomberg.

Тимерманс критикува амбицията, показана от египетското председателство на преговорите в крайбрежния град Шарм ел-Шейх, като каза, че тя не е успяла да приближи света до ключова климатична цел, която ще спре развитието на повече екстремни метеорологични явления, които ще засегнат уязвимите страни. Въпреки че положителният резултат все още не е далеч, Тимерманс заяви, че има опасения относно най-противоречивия въпрос от тези преговори: създаването на специално звено за загуби и щети.

„Притеснени сме“, коментира Тимерманс на пресконференция заедно с министрите на околната среда от ЕС. „Европейският съюз предпочита да няма решение, отколкото да има лошо решение“.

Ултиматумът на Тимерманс застрашава преговорите само дни, след като блокът се опита да излезе от задънената улица с предложение за създаване на финансов механизъм за плащане на загубите и щетите, причинени от събития като наводнения и урагани. В замяна ЕС иска страните да обещаят да достигнат пика на въглеродните емисии преди 2025 г. и постепенно да намалят ползването на изкопаеми горива. Преговорите продължават извънредно, след като трябваше да бъдат приключени в петък.

Заплахата за оттегляне беше обявена след разговори късно през нощта, в които египетското председателство представи на делегациите проект на текст по отделни точки от дневния ред относно загубите и щетите и усилията за по-голямо смекчаване. Блокът е получил разрешение да анализира текста за 20 минути в 1:30 ч. през нощта в отделна стая, твърди високопоставен представител. Процесът е бил много необичаен, допълва той, засилвайки критиките, насочени към провеждането на срещата на върха.

Що се отнася до загубите и щетите, представеният текст не включва призива на ЕС фондът да се прилага само за най-уязвимите от климата страни, твърди източникът, според когото вместо това документът се отнася до по-широката категория „развиващи се страни“, което теоретично ще включва държави като Катар и Саудитска Арабия.

Що се отнася до смекчаването, проектът няма да изисква от страните да определят нови климатични цели или да актуализират националните си планове за постигане на целта от 1,5 градуса по Целзий, заложена в Парижкото споразумение, коментира представител, който е пожелал да остане анонимен.

Предложението на ЕС, обявено от Тимерманс, отговаря на исканията на развиващите се страни, които страдат най-много от екстремни метеорологични явления, подхранвани от глобалното затопляне, което те не са причинили. Блокът също така иска дарителската база за програмата за загуби и щети да бъде разширена, така че да се включат скорошни източници на големи емисии като Китай. Становището на САЩ по въпроса все още не е ясно, а Джон Кери, пратеникът на страната на срещата за климата, е в изолация след положителен тест за Covid-19.

Редица държави, включително Индия, САЩ и малките островни страни, както и ЕС, също така призоваха за постепенно намаляване ползването на всички изкопаеми горива. Те виждат в това подобрение спрямо договорката на страните на COP26 в Глазгоу миналата година – постепенно намаляване на енергията от въглища. Досега идеята не фигурира в нито един от проектотекстовете, предложени от Египет.

„ЕС е обединен в нашата амбиция да вървим напред и да надграждаме това, което се споразумяхме в Глазгоу“, коментира Тимерманс. „Нашето послание към партньорите е ясно: не можем да приемем, че идеята за 1,5-те градуса по Целзий умира тук и сега“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 19.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: scott ... ЕС и УСАто продължаваме , други отпадат ... И въвеждаме за тях въглеродни данъци , за всяко нещо , което искат да ни продадат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
scott
преди 1 година
Най-накрая, след като самосиндикално ЕС си загроби икономиката, ше се мха от зеления завет.ДА БЪДЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още