IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Димчев: Смущенията във веригите на доставка дадоха предимство на българските фирми

Кои са факторите при избор на складово пространство, коментира управителят на Cargo-partner България

16:48 | 02.02.23 г.

За българския бизнес, който е ориентиран към експорт – дали за Европейския съюз, дали за глобалните пазари, 2022 г. беше успешна година. Причините за това се дължат не само на конкурентоспособността на нашия бизнес, която е на добро ниво, а и на продължаващите смущения във веригата на доставки, които имаше в Китай и в някои други пристанища и държави по света. Тази оценка в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria даде Димчо Димчев, управител на Cargo-partner България, като подчерта значението на складовете за функционирането на веригата за доставки.

Той посочи, че българските фирми са конкурентоспособни от гледна точка на бързина, време за доставка, качество на продукта. „Сега, когато видимо е намаляло потреблението, ще се загуби част от тази инерция, която българският бизнес набра през 2021-22 година на глобалните пазари, но се надявам да е за кратко“, очаква мениджърът.

По думите му българските компании не са реагирали рязко в кризисни моменти, както са постъпили международните конкуренти на България и най-вече Китай, като са въвели строги ограничителни мерки заради Covid инфекциите и са блокирали търговските потоци.

Той е на мнение, че в това беше предимството за българската икономика, която не е последвала тази практика.

Димчо Димчев потвърди, че през последните години сериозно се вдигат наемите на складовите площи и причината, по думите му, е увеличението на разходите за строеж и за труд. Той обаче прогнозира, че предвид по-голямото предлагане ще се „постигне някакво равновесно ниво на пазара“

Що се отнася до възможностите за оптимизиране на енергийните разходи в складовите помещения, мениджърът посочи, че складът винаги има потенциала да произвежда електрическа енергия, защото покривите на складовете са равни, високи, няма засенчване и там е много удобно да се инсталират фотоволтаични системи.

„В Cargo-partner ползваме покрива на нашия склад, за да произвеждаме възобновяема енергия за собствени нужди, но има потенциал тази енергия и да се продава, особено в градските региони, където покривите на сградите са най-подходящият терен за фотоволтаични централи”, разкри Димчев.

Коментирайки намерението на Cargo-partner да използва дронове в своята дейност, той обясни, че вътре в складовите помещения разстоянията не са големи и дроновете не се използват за пренос на стоки, а за заснемане на актуалното положение на склада и за преброяване на стоките.

Какво е бъдещето на дроновете в доставки за крайни клиенти и ще има ли скоро регламент за това?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още