IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагането на нови складови площи у нас е недостатъчно, наемите растат

През миналата година сделки са се сключвали главно за малки и средни обекти, расте търсенето на складове и терени за покупка в централните градски части

17:50 | 17.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Липса на нови складови площи за продажба и наем, повишаване на цените на строителството, а оттам и на наемите, интерес от украински инвеститори и компании към складове у нас. Това са част от тенденциите, които са характеризирали пазара на складови имоти в България през 2022 г., показва годишният обзор на специализираната платформа БГСклад.

„Пазарът през миналата година беше главно на наемодателите, защото по-добрите обекти, които излизаха на пазара, техният брой не беше твърде голям, се отдаваха още по време на строеж“, коментира Симеон Митев, собственик на платформата БГСклад.

Търсенето на терени за индустриални обекти е нараснало с 15% спрямо 2021 г., сочат данните на платформата.

„И през 2022 г. се запази омагьосаният кръг, в който попаднаха инвеститорите, от една страна, и купувачите и наемателите, от друга. Инвеститорите искат гаранции от своите клиенти, а клиентите искат построени и готови обекти. Смятам, че несигурността определяше това движение“, отбелязва Митев.

Несигурността за участниците на пазара през миналата година е произтичала от нестабилната политическа и икономическа обстановка, войната в Украйна и остатъчните COVID мерки.

Поскъпването на строителните материали след началото на войната и високата инфлация са повишили разходите за строителство и в сегмента на складовите площи. Част от строителите са реагирали, като са увеличили наемните цени на готовия си продукт, в резултат на което наемите на складови площи клас А и Б са нараснали с 0,5 до 1 евро на кв. м, а тези на клас С – с 1 до 1,5 евро на кв. м. Други строители са предпочели да замразят проектите си.

„Войната в Украйна и преди това COVID кризата пренаредиха приоритетите на бизнеса. Много от сегментите при стоките от първа необходимост увеличиха обемите си влязоха на места, където досега присъстваха стоките и продуктите от неосновна необходимост“, коментира Митев.

През миналата година много украински инвеститори и компании са потърсили обекти в България, но според Митев не са били подготвени бързо да се адаптират към българския пазар. „През първите два-три месеца след войната имаше стъписване заради обстановката на местния пазар, но след това те започнаха да наемат и купуват обекти в страната“, отбелязва той.

През миналата година силен интерес са привличали складови площи от 200 до 500 кв. м, но сделки са се сключвали основно за имоти с площ от 300 до 800 кв. м. Търсенето на нови модерни складови обекти клас А от 1000 до 5000 кв. м също е останало постоянно, като интересът е идвал предимно от чуждестранни компании, влизащи в България.

От БГСклад отчитат повишено търсене и на складове и терени за покупка в централните градски части заради желанието на куриерските компании да наемат складови площи близо до жилищни райони.

През миналата година големи търговски обекти са отделяли част от складовата си площ за отдаване под наем като складове клас А и Б.

София

През 2022 г. търсенето на индустриални имоти в София и региона се е възстановило от пандемията, но пред него са се открили нови предизвикателства.

„От една страна, раздвижването на търговските потоци след COVID кризата наложи сериозно търсене от бизнес средите на складови площи в диапазон от 500 до 1200 евро на кв. м Но от друга страна започналата в началото на годината война между Русия и Украйна породи сериозна енергийна криза, висока инфлация и нарушени вериги за доставки, което отложи за неопределен период чуждестранните инвестиции и строителството на нови складови логистични бази“, коментира Ива Балджиева, представител на БГСклад в София.

В резултат на това е липсвало предлагане на складови площи, а наемните цени са се покачили. Ако в началото на миналата година складови площи клас А са се предлагали за наемане на цена от около 5 евро на кв. м, в средната на годината тя се е повишила с около 1 евро с включена такса обслужване.

Тенденцията в столицата е за повишено търсене от страна на наемателите и липса на предлагане на свободни складови площи. „На пазара на бизнес имоти липсва като цяло предлагане на промишлени помещения, нужни за малки и средни производства“, отбелязва Балджиева.

Тя определя търсенето на индустриални имоти от бизнеса за покупка като проучвателно заради икономическата несигурност. „Банковата политика също се явява пречка пред плахите опити за покупка на бизнес имоти от инвеститорите“, счита Балджиева.

Ненчо Кънев, представител на БГСклад в София, отчита голям недостиг на хладилни площи. „Повишаването на цените на тока направи пазара непредсказуем и много договори за споделени складове бяха прекратени. Търсенето е за самостоятелно ползвани хладилници от 15 до 100 кв. м“, отбелязва Кънев. И допълва, че инфлацията подтиква все повече предприемачи да се насочват към закупуване на собствени бази или на парцели за строеж на такива бази. По данни на Кънев наемните цени на складови площи в София са нараснали с между 25 и 40%, а високите разходи за поддръжка са подтикнали собствениците да увеличат двойно депозита при наема на площи.

Радослав Конов, представител на БГСклад в София отбелязва, че войната в Украйна и започналото след нея повишаване на цените на суровините и на горивата са принудили бизнеса да направи сериозни съкращения на разходите. „Много фирми оптимизираха разходите за наем на складови и производствени помещения. За кратко се наблюдаваше и намаляване на квадратурата и насочване към по-нисък клас имоти“, коментира Конов.

Наложените от ЕС санкции на Русия и Беларус са довели до регистрация на нови фирми с българско управление и руски капитал. За нуждите им са били наети складови и производствени площи за различни сегменти на бизнеса. Преобладават малки фирми с нужди от помещение с площ от 300 до 500 кв. м и възможност за гъвкави условия по прекратяване на договорите за наем. Повишаване на интереса от руски инвеститори за покупка на складови площи не се забелязва, обобщава Конов.

В същото време у нас са били регистрирани и много фирми с украинско участие, като нуждите им са насочени предимно към помещения, подходящи за обработка и съхранение на метали, онлайн търговия. „Украинският бизнес намира спасение в България, като наема помещения с площ от 500 до 1000 кв. м и рядко по-големи площи“, отбелязва Конов.

Според Балджиева нестабилната политическа обстановка, високите разходи за логистика и поддръжка на складовите площи възпират към момента бизнеса да предприеме действия. Балджиева и Конов очаква сериозно раздвижване на пазара на индустриални и промишлени имоти в София през пролетта. Кънев прогнозира засилен интерес към строеж и покупка на складове и парцели за строеж на нови площи, като тенденцията е започнала да се очертава още в началото на 2023 г. Той отбелязва, че има недостиг на по-малки модерни складови площи в охраняеми бази с добър достъп, като в този сегмент наемните цени са нараснали най-много.

Последна актуализация: 17:51 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още