IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагането на нови складови площи у нас е недостатъчно, наемите растат

През миналата година сделки са се сключвали главно за малки и средни обекти, расте търсенето на складове и терени за покупка в централните градски части

17:50 | 17.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Стара Загора

Наемите на промишлени помещения и търговски площи в града са останали без промяна миналата година. Цените са варирали според местоположението и състоянието на имота, коментират Михаела Лесова и Васил Василев от БГСклад в Стара Загора.

Новите складови помещения са се отдавали на цени от 2 до 3 евро на кв. м, а старите и амортизирани промишлени имоти - от 1 до 2 евро на кв. м. През 2022 г. в града е отчетено силно търсене на големи площи промишлени помещения и складове (над 2 000 кв. м) ново строителство. Такива имоти обаче липсват, което показва необходимост да се инвестира в изграждането на големи складови бази, коментират Лесова и Василев.

Миналата година в област Стара Загора е преобладавало търсенето на складови помещения ново строителство за покупка, а цените са варирали от 550 до 700 евро на кв. м според местоположението и комуникациите. Много наематели на промишлени помещения са се сдобили със собствени парцели с цел изграждането на своя складова база.

Лесова и Василев очакват секторът на промишлените имоти да бъде по-слабо засегнат от повишаването на лихвите по кредитите през 2023 г. Те не очакват спад на търсенето и понижаване на цените като при жилищните имоти. Търсенето на нови складови помещения е станало причина за изграждането на нова индустриална зона в западната част на Стара Загора.

Велико Търново

COVID кризата и войната в Украйна са направили инвеститорите в бизнес имоти в града, предимно местни играчи, по-предпазливи, а голямата динамика в цените на строителните материали, ръстът на цените на енергийните ресурси са създали усещане за обща несигурност на пазара, коментира Любомир Филипов от БГСклад във Велико Търново.

В града и региона се е наблюдавал постепенен спад в търсенето на складови и индустриални площи, а през последното тримесечие то напълно е липсвало. „Офис пазарът запази активността си, основно със сделки с по-малки сгради със спекулативен характер и за собствено ползване. Въпреки лошата икономическа среда и липсата на интерес наемните цени продължиха да се повишават, макар и с малки темпове“, коментира Филипов.

Той очаква и тази година активни на пазара във Велико Търново да са предимно местни инвеститори, най-вече такива, които разполагат с достатъчно средства или наличен изгоден кредитен ресурс. „Засилен интерес ще се наблюдава и към подценени активи, бизнес имоти на атрактивни локации или такива със стабилна доходност и ясни перспективи“, прогнозира Филипов.

Плевен

В региона на Плевен и Ловеч сделките за продажби и наеми на индустриални и промишлени имоти не са отбелязали ръст. Продажби почти са липсвали, а при наемите се увеличава наетата площ от настоящи наематели и се разширяват складови бази с добра градска локация, обобщава Ангел Иванов от БГСклад в Плевен.

 „Интересът от инвеститори продължава да с добър интензитет, но за съжаление липсата на инфраструктура на местно ниво и на националната свързаност на областите Плевен и Ловеч обуславят изчаквателната позиция и липсата на осъществени нови проекти в региона“, коментира Иванов. Той очаква тласък на пазара в Ловеч да даде изграждането на завод за електромобили и фотоволтаичен парк, което може да доведе до търсене от доставчици, свързани с производствените процеси.

Плевен разполага със свободни индустриални терени в сериозни обеми, които са предпоставка за по-лесно и бързо проектиране и изграждане на складови и промишлени площи. „Плевен и Ловеч са в изчаквателна позиция за изграждане на магистрала Хемус, но за съжаление нейното забавяне спира и инвестиционния интерес“, отбелязва Иванов.

Той очаква през 2023 г. пазарът в града да остане на нивата от миналата година с активен наемен пазар на цени от предходните години. Външен интерес и сделки за покупка на индустриални площи може да се очакват само при наличие на свързаност по магистрала, държавна подкрепа и създаване на условия за бизнес, изтъква Иванов.

Последна актуализация: 17:51 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още