IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагането на нови складови площи у нас е недостатъчно, наемите растат

През миналата година сделки са се сключвали главно за малки и средни обекти, расте търсенето на складове и терени за покупка в централните градски части

17:50 | 17.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русе

Инфлацията и скокът на цените в редица отрасли да довели до ръст на цените на индустриалните имоти в Русе, но това не е намалило търсенето през 2022 г., отбелязва Юрий Дудев от БГСклад в града.

Пазарът на индустриални имоти в града е замръзнал в първите дни след началото на войната в Украйна, но само месец по-късно е нараснало търсенето както на индустриални имоти за закупуване, така и за наемане. Една от причините за това са били украински фирми, които са търсели варианти за прехвърляне на бизнеса си в България.

Силното търсене на площи за складиране заради пандемията и ръста на онлайн търговията е увеличило дефицита на нови складови площи в Русе, въпреки че в последните години там са били построени няколко големи логистични бази. „Географското положение на Русе е другият важен фактор за превръщането му в логистичен център. През града преминават два паневропейски транспортни коридора – номер 7 и 9. Това стимулира много предприемачи да инвестират в строителството на логистични проекти под наем“, коментира Дудев.

Повишен интерес от инвеститорите има и към закупуването на парцели за строителство на складови площи, но до реални сделки се е стигало много рядко през миналата година, тъй като предлагането е на цени, които значително превишават възможностите на купувачите. Наемните цени на складови площи клас А в Русе са нараснали с около 10% спрямо 2021 г. и достигат между 2 и 4 евро на кв. м. В по-ниския клас цените са диапазона 1-2 евро на кв. м.

В началото на 2023 г. в Русе в строителна фаза са над 40 хил. кв. м производствени и складови площи, а в проектна - над 60 хил. кв. м Дудев очаква тези площи да задоволят търсенето и пазарът да се нормализира. „Но заради войната в Украйна, нарастващите цени на енергийните ресурси и инфлацията пазарът на индустриални имоти се остане непредсказуем и през 2023 г.

Шумен

През 2022 г.  в региона на Шумен е продължило търсенето под наем предимно на складове клас А, а цените са се запазили непроменени спрямо предишни години – 5 лева на кв. метър, без ДДС, съобщава Катя Белчева от БГСклад в града.

Сред клиентите е имало и чужденци от бившите съветски републики с цел да имат складова база по-близо до Централна Европа, където да реализират производството си. Търсене е имало и на големи складови бази с площ от три до пет декара от германски компании.

Белчева отчита интерес и към закупуване на складове клас А, като цената им е между 800 и 850 евро на кв. м без ДДС. Старите складови бази и производства в града се предлагат на цени в широк диапазон в зависимост от местоположението и състоянието им.

Белчева коментира, че интересът на инвеститорите към складови площи в Шумен е продиктуван от стратегическото местоположение на града – на стотина километра от няколко областни града, в близост до магистрала „Хемус“ и до две пристанища – Русе и Варна, както и свързаност с Южна България през Ришкия проход. След началото на войната в Украйна е имало търсене от страна, граничеща с двете воюващи държави, за позициониране на складови бази в Шумен.

„Индустриален парк Шумен влезе в списъка на ключовите индустриални паркове със стратегическо значение за България. Това привлича както работна ръка от цяла Североизточна България, така и нови инвеститори“, отбелязва Белчева. Тя е оптимист за развитието на пазара в Шумен и региона през 2023 г.

Пазарджик

Пазарът на складови площи в Пазарджик е останал непроменен спрямо 2021 г. Поради липса на качествени имоти сделки за продажба са ставали трудно и то след компромиси от двете страни, коментира Благо Иванчев, представител на БГСклад в града.

Най-търсените терени са били с площ между 500-1500 кв.м за бизнеси в сферата на услугите (автосервизи, фотоволтаици). За складови и промишлени сгради в повечето случаи сделките са били за стари и амортизирани сгради, които имат нужда от основна реновация.

„Несигурността с оглед политико-икономическата обстановка в България, а и в глобален мащаб, накара много от купувачите да заемат изчаквателна позиция, но имаше и такива, които купуваха с инвестиционна цел, без крайна необходимост“, коментира Иванчев.

През 2022 г. продавачите няколко пъти са повишавали офертните си цени за складови имоти, а повишаването на цените на строителните материали са накарали много инвеститори, закупили терени, да заемат изчаквателна позиция и да се въздържат от строителство и изграждане на собствени бази. „Много от тях станаха наематели, отлагайки този процес за по-късен етап“, отбелязва Иванчев.

Динамиката на цените е позволила на купувачи с кешови наличности да реализират спекулативни сделки, купувайки на по-ниска цена и препродавайки след това на по-висока, в рамките на няколко месеца. Активни на наемният пазар са били някои търговски брандове като Sport Vision, DM, Kik, LC Waikiki, House, Cropp, New Yorker, които са се позиционирали в новооткрития ритейл парк в града.

Иванчев очаква успокояване на пазара през 2023 г., а преобладаващи ще бъдат наемателите от малкия и среден бизнес, които искат да закупят сгради и терени за собствени нужди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още