IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Гилев: Трети март трябва да обединява българите

Днешното време, в което живеем, е идентично с времето на българското Възраждане, коментира историкът

12:28 | 03.03.23 г. 1

Трети март е нашата връхна точка на национално-освободителните борби и тази дата би трябвало да обединява българите. Това каза Димитър Гилев, учител и историк, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Той обаче изрази мрачно виждане за бъдещето: 145 години след Освобождението на България този народ, който е бил тогава и е имал истинско българско самосъзнание, като че ли вече го няма. Вървим само надолу от гледна точка на възпитание, родолюбие, ценности, морал, чувство за дълг, заяви събеседникът.

„Днешното време, в което живеем, е идентично с времето на българското Възраждане. Пак сме под духовно робство, под робство на парите, на рамките на ежедневието ни. Днес сме принизени духовно ”, подчерта учителят.

В училищата има основа да се гради родолюбие, каза Гилев, допълвайки, че това зависи много от инициативата на учителите  и не толкова въз основа на учебната програма.

„В моето училище в Свиленград имам извънкласна дейност по интереси „Клуб по история и родолюбие”, в който събирам деца, които се интересуват от история и след часовете се занимаваме по-обширно с история, участваме в честването на годишнини, празници, поклонения, поднасяме цветя и венци на паметници, извършваме общественополезна дейност”, разказа гостът.

Целият разговор може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 03.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
cymru
преди 1 година
какъв ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още