IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: При облагане на свръхпечалба НАП ще връща надвнесен данък догодина

Мярката би била крайно неефективна, смята Пламен Донев, старши мениджър корпоративно облагане в "Делойт България"

18:02 | 20.03.23 г.

Идеята на финансовото министерство за еднократно облагане на свръхпечалбите на компаниите е "екзотична и дори глупава", заяви Пламен Донев, старши мениджър корпоративно облагане в "Делойт България" и член на Съвета по данъчна методология към ИДЕС, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му по-високите приходи на българските предприятия се дължат на инфлацията и това не е свръхпечалба. Предложението противоречи на дългогодишната установена данъчна практика в България за предвидими преки данъци и да не се правят резки промени, заяви Донев. Според него тази мярка ще бъде крайно неефективна и чрез нея няма да се съберат средствата, които очаква министерството.

„Според предложението специфичната еднократна вноска ще бъда в размер на 33%, които ще бъдат наложени към 10-те процента нормално дължим данък, което означава, че данъчната тежест – макар и за половин година, ще отиде към близо половината от реализираната печалба”, коментира Донев.

По думите му бизнесът ще предприеме мерки за активно управление на печалбата за второто полугодие на годината. Освен това икономистите очакват България да навлезе в рецесия до края на 2023 г. „Но дори и да не е рецесия, ще има забавяне и чисто обективно финансовите показатели на фирмите за второто полугодие ще бъдат по-лоши от резултатите за първото полугодие. Така сумата, която ще остане за облагане, ще бъде три пъти по-малка от очакваната от финансовото министерство”, прогнозира събеседникът.

Според него "през следващата 2024 година – в разгара на тази фискална криза и голяма дупка в бюджета, която не могат да затворят, органите на НАП ще бъдат заети с това да връщат надвнесен данък свръхпечалба, а не да събират допълнително данъци. Това го казвам напълно сериозно”, подчерта Донев.

За него предложението за отпадане на диференцираните ДДС ставки е добро и тези режими трябва да отпаднат за всички индустрии без изключение. Предложението за намаляване от 10 хил. лева на 5 хил. лева за плащанията в брой е ненужно, каза още Донев.

„Такива мерки нямат никакъв ефект върху намаляване на сивата икономика...Предложението се харесва от банковия сектор, защото повече пари ще отиват в балансите на банките. Това означава, че ще има повече пари за отпускане на кредити. Но нашата банкова система е достатъчно добре в ликвидно и капиталово отношение, така че мярката е абсолютно ненужна. Аз лично съм против нея, защото тя е и форма на контрол. Всичко, което минава през банковите сметки, всъщност е контрол върху разходите на гражданите”.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още