IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са посланията от посещението на китайския президент в Русия?

Планът на Китай за уреждане на конфликта в Украйна е рационален, но е неприложим, твърди политологът Искрен Иванов

21:27 | 21.03.23 г. 2

При посещението на китайския президент Си Дзинпин в Русия, което продължава, се очаква препотвърждаване на партньорските отношения между двете държави, което е изцяло от полза на Китай предвид усложнената геополитическа обстановка. Наред с това се очаква китайският лидер да направи опит да въздейства върху руския президент, ако не в посока разрешаване на военния конфликт в Украйна, то по-скоро уреждането му по начин, по който това устройва Пекин, а именно – да се върне статуквото в Източна Европа отпреди войната.

Това коментира Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му планът на Китай за уреждане на конфликта е рационален, но е неприложим.

„Дори Русия се изказа изключително студено спрямо този план...Не виждам в близко бъдеще решаване на украинския конфликт. Този конфликт е възможно да бъде замразен, но поне докато Путин е президент, не смятам, че Русия ще отстъпи от позицията си. Същата логика можем да кажем и за Украйна – Украйна няма да се примири със ситуацията до момента, в който не отвоюва Крим и до момента, в който руските войски напълно не се изтеглят от Украйна. Докато няма диалог между двете страни, аз съм песимист за края на войната”, подчерта Иванов.

Коментирайки възможностите за замразяване на конфликта, събеседникът каза, че Русия може да започне да изпраща наемници в Украйна -  чеченци и други малцинства на територията на Русия, които са готови да воюват. "Това ще прерасне в партизанска война, в замразен конфликт, който може да продължи години. Войната в Афганистан продължи 20 години", припомни Иванов.

Той посочи, че американската стратегия по отношение на конфликта в Украйна е да се ограничат бойните действия в определен регион. В случая това е Източна Украйна и окупираните зони, както и този периметър да не се разрасне, защото, ако това се случи, то може да провокира напрежение с Полша или с Прибалтика, или с някоя друга натовска държава и НАТО да влезе във войната. Това значи и Америка да влезе във войната. Което означава да имаме две ядрени сили една срещу друга, а това е равнозначно на световна война.

„Ето това Америка се опитва да избегне в момента – да влезе пряко във войната. Защото истината е, че за Америка много по-сериозен външнополитически приоритет е Китай. Очаквам в по-дългосрочен план Америка просто да сдаде лидерството в Европа на Великобритания, за да може Великобритания да сдържа Европа, а Америка да се насочи към Пасифика, където да сдържа Китай”.

Още от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
Това сдържане е с Демократичен характер. Кое не ти харесва? Виж, че те го правят от солидарност. Питай Зелкича, Кирчо и Кокорчо и те ще ти го кажат това. Ако все пак не могат да ни сдържат ще дойдат демократични бомби или сваляне на Демократични избрани правителства в Европа. Не са го правили ли? Ама то това е част от Американската Демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
* Очаквам в по-дългосрочен план Америка просто да сдаде лидерството в Европа на Великобритания, за да може Великобритания да сдържа Европа* - Мдам, много интересна перспектива за Европа - да бъде сдържана. Ще си я премятат англосаксонците един на друг и ще си я доят, а Европа ще подкрепя с вси сили тази си съдба на (с)държанка. Сега чакаме и Китай да се съгласи със същия ентусиазъм като европейците, да го сдържат на смени САЩ и другите им братовчеди англосаксонци. Напр. Австралия не би отказала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още