IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква роля ще има вотът на българските изселници на изборите в Турция?

Кой ще е победител при честни избори – Ергодан или Калъчдароглу, коментира журналистът Тайфур Хюсеин

15:47 | 20.04.23 г.

Ролята на България за изборите в Турция е доста важна заради големия брой изселници от страната, както се видя от посещенията на външния министър Чавушоглу и лидера на опозицията Кълъчдароглу. 384 хил. избиратели в Турция са родени в България, голяма част от тях имат сантимент към страната ни и това усещане е важно за идеята на турската държава, че се грижи за всеки турчин, без значение къде се намира. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи журналистът Тайфур Хюсеин.

"Повечето изселници от България идеологически няма как да са в лагера на Ердоган. Това остро говорене, самият ислямизъм и използването на религията за политически цели няма как да бъде възприето от българските изселници", категоричен е той.

Журналистът смята, че 74-годишният лидер на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу, който ще представлява обединената опозиция на президентските избори на 14 май, се изявява като достоен опонент на президента Реджеп Ердоган.

„Въпреки че не е печелил избори, Кълъчдароглу успя да обедини опозиционни партии с различни мнения и идеологии - от националисти до ислямисти - да привлече подкрепата на прокюрдската партия и да запази този съюз, който беше пред разпад само преди месец“, коментира Хюсеин.

Според него, за разлика от Ергодан, който „разединява турското общество на етноси и религиозна принадлежност, Калъчдароглу прави точно обратното“. Той прогнозира, че ако изборите са честни, Калъчдароглу ще е победител, но добави, че това не може да се гарантира.

„Ердоган направи така, че президентските избори да бъдат решени на балотаж, когато опозицията ще е заета с резултатите от парламентарните избори (които също са на 14 май) и ще трябва да се изправи срещу целия държавен апарат", коментира Тайфур Хюсеин. "Близо 20 млн. души, около 30% от гласоподавателите, ще гласуват на практика в условия на извънредно положение - след земетресенията Ердоган не обяви бедствено, а извънредно положение в засегнатите райони, което ще бъде прекратено ден преди изборите.“

По думите му това означава, че управляващите ще контролират „всичко“. Той съобщи, че темата за земетресението почти не влиза в кампанията, тъй като не се споменава от медиите, контролирани от Ердоган.

"В Турция се изгражда режим и това е режимът на Ердоган, който е авторитарен, но все още не е диктатура. Все още режимът не е в готов вид, но ако Ердоган спечели изборите, това ще е моментът, в който той ще започне да го налага все по-осезаемо - по-твърд авторитарен режим с уклон към диктатура", посочи журналистът.

Уязвим ли е Ердоган заради високата инфлация и водената неортодоксална политика? Ще се превърне ли Капалъ чарши във финансов център?

Повече по темата може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още