IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли опозицията да обърне политиката в Турция?

Ще променят ли отношението на Турция към Европа и Русия парламентарните и президентските избори, коментира Мариян Карагьозов от Институт по балканистика при БАН

11:03 | 09.05.23 г.

Макар кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу да има известна преднина в социологическите проучвания пред президента Реджеп Тайип Ердоган, изборите този уикенд в Турция може да зависят и от гласовете за останалите участници. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи Мариян Карагьозов от Института по балканистика при БАН и бивш кореспондент на БНР в Турция, и потвърди, че президентските избори са най-оспорваните през последното десетилетие.

Той очаква, че голямо влияние върху бъдещата работа на Меджлиса, президентската институция и върху сътрудничеството на настоящата опозиционна коалиция от шест партии може да окажат и парламентарните избори, които се провеждат по същото време.

"Единствената цел на този съюз е, че са срещу Ердоган. В турската история няма коалиционно правителство, изкарало пълен мандат – при евентуална победа на опозицията ще има ли амбицията за пълен мандат, или няма да е способна да реши куп неща, за които може да се скарат – назначения, политиката по отношение на Сирия, кюрдския въпрос“, заяви анализаторът.

Той напомни, че в опозиционната коалиция има една националистическа партия и от нейното поведение, както и от това как гледа на прокюрдските депутати в Меджлиса, зависи как ще се приемат определени закони.

Мариян Карагьозов смята, че за голяма част от турците страната им провежда сериозна външна политика, особено в региона, а Турция се възползва от засилената си военна индустрия по време на управлението на Ердоган, за да печели позиции в чужбина. „Инфлацията от друга страна се оказва сериозен проблем, макар поддръжниците на президента да вярват, че само той е способен да реши икономическите проблеми на страната“, обясни той.

По думите му всеки европейски политик, под чието управление се обезцени толкова много валутата, би загубил всички избори, но не и Ердоган и поясни, че президентът успява да подхрани националната гордост на турците чрез серия от икономически и инфраструктурни проекти.

Карагьозов коментира, че Кълъчдароглу обещава завръщане към ортодоксалната икономическа политика, повече институционалност и по-малко еднолични решения при старата парламентарна форма на управление на републиката. Той обаче изрази съмнение към това връщане, доколкото опозицията ще може да събере необходимото мнозинство, за да мине такава промяна в парламента. „Ако имат частично мнозинство, такава промяна може да се подложи на референдум“, прогнозира анализаторът.

Мариян Карагьозов потвърди, че стремежът на Турция към по-голяма стратегическа автономия е най-сериозният проблем в отношенията със САЩ, които бяха допълнително обтегнати от закупуването от Анкара на руските системи С400 и отказа на Вашингтон да изгони врагове на режима на Ердоган. „Турция ще продължи да опитва да бъде медиатор между Русия и Украйна в конфликта без значение от резултатите на изборите“, подчерта анализаторът.

Променят ли се отношенията между Турция и ЕС след наложеното вето от Европейската комисия при кандидатстването на страната за членство в Евросъюза? Кои от обещанията за визова либерализация не изпълнява Турция? Защо страната не изпълнява изискванията за антитерористично законодателство? Ще запазят ли прагматичния си характер отношенията Анкара-София?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още