IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се увеличат ли инвестициите в производствени площи в България?

Как се отразява покачването на цените на строителните материали върху стойността на сградите и наемните нива, коментира Никола Белчев от Colliers

22:39 | 25.08.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Към момента се случват някои събития, които определят интереса към производствени и логистични площи в региона на Централна и Източна Европа, съобщи в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Никола Белчев, консултант по индустриални и логистични услуги в Colliers, цитирайки проучване на компанията.

Според него от една страна има прилив на инвестиция от Азия - и по-точно Южна Корея и Китай, които са насочени най-вече към автомобилния сектор и производството на батерии за електромобили. Прилив на инвестиции има и от Западна Европа.

„В региона на ЦИЕ Полша е най-силният пазар, но през изминалата година Унгария и Чехия бяха големите печеливши, които успяха да привлекат значителен брой на инвестициите. Румъния се установява като логистичен хъб за Югоизточна Европа и страната е основният ни конкурент в привличането на инвестиции в логистичния сектор“, посочи той.

Никола Белчев съобщи, че модерните индустриални и логистични площи в София са се увеличили с 18,700 хиляди квадратни метра през първите шест месеца на тази година, но се наблюдава забавен темп на растежа. Според него това се дължи на покачването на цените на строителните материали заради инфлацията, което рефлектира върху стойността на сградите и наемните нива, които могат да предложат наемодателите.

„Тези фактори причиниха забавяне на инвестиционните намерения, като някои от индустриалните паркове спряха своето развитие, макар че останаха в проектна готовност, при която в максимално кратък срок да могат да предоставят в рамките на година нова сграда на потенциален наемател, коментира консултантът.

Според него на този етап, освен София, в последните години се развива доста силно и Пловдив. Той е център за нови производства като логистиката остава на територията на столицата, от която водят началото си четири магистрали и три европейски коридора. "Варна и Русе са други центрове, които се опитват да наваксат", допълни експертът.

Никола Белчев обясни, че в момента страната ни разполага с близо 1,300 милиона квадратни метра индустриални площи, от които на пазара са налични 4,2%. По думите му в България се строят близо 180 хиляди квадратни метра, повече от половината, от които, са локализирани в София. „Диапазонът на наемите на такъв вид площи варира. В най-горещата точка в София – на летището, наемите са около 5 – 5,5 евро на квадратен метър. Таксата обслужване, която идва с наема също бележи ръст“, добави консултантът.

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още