IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оранжерийните производители искат компенсации заради високите цени на енергията

Въпреки забраната за украински внос на земеделски продукти, те са влизали в България, казва производител

19:52 | 19.09.23 г.

Българските производители са изправени пред невъзможност да продават собствените си зърнени култури заради нерегламентиран внос от чужбина, а оранжерийните производители също са застрашени. Те настояват освен за ограничаване на вноса и за повече финансова подкрепа от държавата заради високите цени на пелетите и газа. Това каза Иван Кабуров от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Макар че е имало забрана на внос на определени видове зърнени и маслодайни култури от Украйна, гостът казва, че голяма част от продукцията влиза в България чрез договори, които са направени посредствено, каза събеседникът. Румънска продукция също е била внасяна от Молдова в България заради занижен контрол от българските служби. Кабуров коментира, че държавата не обръща внимание на зеленчукопроизводителите си и оранжерийното производство също е изправено пред трудности.

Оранжерийните производители настояват за среща с държавните институции и възможност за подпомагане заради високите цени на енергийните носители - на пелети, на въглища, на природен газ.

Кабуров предупреждава, че ако държавата не помогне на оранжерийните производители с някакъв вид сигурност, незаконният, по думите му, внос от Турция, Македония и Албания ще залее българския пазар.

Още от коментара вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още